Objavljeno: 22.7.2016.

Održane Sportske igre mladih u Vitezu

Danas, 22.7.2016.godine su u Vitezu, u Sportskoj dvorani, održane šeste BH Telecom Sportske igre mladih, najveće besplatno amatersko takmičenje za dječake i djevojčice u Bosni i Hercegovini. Mališani su imali priliku takmičiti se u fudbalu, košarci i odbojci na pijesku u dvije kategorije, 2001. godište i mlađi te 2005. godište i mlađi i sve je proteklo u fer i sportskom ponašanju. U saradnji sa Košarkaškim savezom i uz finansijsku podršku USAID-a, Igre i ovu godinu promovišu projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ s ciljem širenja tolerancije i prijateljstva, te učenju o fer ponašanju među mališanima.
 Mališane je u Sportskoj dvorani posjetio i načelnik Općine Vitez, gospodin Advan Akeljić, koji se zahvalio organizatorima Igara ali i naglasio važnost manifestacije za Vitez.
„Igre su za našu Općinu jako pozitivna priča te način da se mališani i tokom raspusta druže, zabavljaju i takmiče. Kontinuirano povećanje broja učesnika unutar Općine Vitez zapravo najbolje govori koliko su Sportske igre mladih zapravo bitne za našu djecu. Učesnicima želim puno zdravlja, sreće, zabave i druženja, a neka najbolji pobijede te predstave na najbolji način naš grad na finalnom takmičenju“ rekao je načelnik Općine Vitez, Advan Akeljić.
Takmičenja su počela Poli CUP-om, takmičenjem u fudbalu za kategoriju 2005. godište i mlađi gdje su laskavu titulu najboljih te plasman na finalno takmičenje u Sarajevu izborili dječaci iz ekipe „Izvor mladosti 1“ iz Kruščice kod Viteza.
„Pobijedili smo danas na Poli CUP-u i jedva čekamo da idemo u Sarajevo na finale i nadamo se dobrom plasmanu“ istakao je Admir Zukan, kapiten ekipe „Izvor mladosti 1“. Vitežani su se pokazali i kao odlični košarkaši a kao najbolji na Bosnalijek CUP-u, u uličnoj košarci, pokazali su se iz ekipe „Viktorijini anđeli“ u ženskoj kategoriji, te „OKK Vitez“ u muškoj kategoriji. Ove dvije ekipe će imati priliku odmjeriti snage sa mališanima iz 30 bh. gradova na finalnom takmičenju u Sarajevu.
„Super smo se zabavili danas na Igrama. Uspjele smo savladati naše protivnice te pobijediti na Bosnalijek  CUP-u u uličnoj košarci i plasirati se na finale“ istakla je Sara Pinjo, članica ekipe „Viktorijini anđeli“. U odbojci na pijesku, plasman na veliko finale ostvarile su Emina Arslanagić i Nudžejma Hajrić.
Takmičenja u Vitezu završena su Coca-Cola CUP-om, fudbalskom takmičenju u kategoriji 2001. godište i mlađi gdje su plasman na finale ostvarili dječaci iz ekipe „Doktori“ iz Zenice.
Pokrovitelj Igara u Vitezu je Općina Vitez, a specijalni partner ovogodišnjih Igara je Olimpijski komitet BiH.