Objavljeno: 28.7.2016.

Svečano otvorena Zelena pijaca/tržnica u Vitezu

Veći niz godina Zelena pijaca/tržnica  na području općine Vitez imala je neadekvatne uslove za prodaju hrane, voća i povrća. Ulaganja iz fonda IFAD-a i budžeta Općine Vitez  riješila su dugogodišnje probleme. Povodom toga u utorak je upriličeno  svečano otvorenje Zelene pijace/tržnice. Otvaranju je prisustvovao veliki broj građana Viteza, te općinskih i kantonalnih dužnosnika.
Skupu se obratio načelnik Općine Vitez Advan Akeljić, premijer SBK Tahir Lendo, te Halil Omanović direktor Agencije za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, koji je čestitao svim prisutnima i  poželio da ova pijaca bude od što veće koristi za sve građane. 
Svečanu vrpcu presjekli su načelnik  Advan Akeljić, predsjedavajući OV Tomislav Matić-Bošnjak i direktor Ureda za koordinaciju projekata Halil Omanović. 
Najljepšim štandom proglašen je štand poljoprivrednog proizvođača pod nazivom „Voćko“.

Izgradnja pijace započela je u  drugoj polovini 2013. godine kada je ugovorena izrada projektne dokumentacije i ishodovana građevinska dozvola, te sve potrebne saglasnosti. Izgradnja se odvijala  u dvije faze. U prvoj fazi izvedeni su radovi na rušenju postojećih objekata, odvodnji površinskih voda, izradi temeljnih ploča, asfaltiranju površine pijace, te nabavka stolova. Radove je  izvodio „METALING“ d.o.o. Jajce, a poslove nadzora  vršio je  „INPROS“ d.o.o. Mostar
U drugoj  fazi izvedeni su radovi na izradi noseće konstrukcije, limarski radovi, bravarski radovi, te pokrivanje pijace i  elektroinstalaterski radovi. Radove je  izvodio „METALING“ d.o.o. Jajce, a poslove nadzora  vršio je  „INPROS“ d.o.o. Mostar.
Vrijednost projekta izgradnje Zelene pijace/tržnice  ukupno je iznosio 510.225,93  hiljada konvertibilnih maraka, koje su obezbjedili općina Vitez i Ured za koordinaciju projekata  (IFAD).   Od toga općina Vitez  je finansirala iznos od 276.250,36 KM, a Ured za koordinaciju projekata  (IFAD) iznos od 233.975,57 KM

Zajedno sa kompleksom stadiona, sportske dvorane, obdaništa, doma zdravlja ovaj dio općine Vitez dobiva mnogo ugodnije i kvalitetnije mjesto za život. Pijaca će prije svega posebno olakšati posao poljoprivrednim proizvođačima i prodavačima kojih ima preko hiljadu i pol registrovanih na području općine Vitez.