Objavljeno: 18.9.2016.

Općina Vitez poduzima projekte na polju energetske efikasnosti

Kako bi se uljepšao grad, te pružila pomoć građanima u sanaciji i rekonstrukciji zgrada zajedničkog stanovanja, ali i poduzele mjere  za uštedu energije općina Vitez je pristupila uotpljavanju objekata zajedničkog stanovanja.
U okviru toga urađeno je utopljavanje zgrade BA-2// (Karate klub).  Općina Vitez za ovaj projekat je izdvojila  70% sredstava, a preostalih 30% vlasnici stanova u zgradi.
Nakon što se proveo tenderski postupak, sljedeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, odabran je izvođač radova, GPUD „SIGMA-SK“ d.o.o Zenica i projekat je uspješno priveden kraju.  U narednom periodu planira se nastavak utopljavanja još dvije zgrade zajedničkog stanovanja.
U budžetu općine Vitez za 2016. godinu predviđeno je 100.000,00 KM za projekte energetske efikasnosti. Također, planom i programom utroška za projekte energetske efikasnosti predviđena su sredstva i za utopljavanje objekata za javnu namjenu, a od toga je urađeno sljedeće:
-na objektu Vatrogasnog doma u Starom Vitezu ranije je zamjenjena stolarija, a sada su također i na ovom objektu u  toku radovi na izradi termofasade.
-u skorije vrijeme također u realizaciju kreće i projekat zamjene stolarije na JU „DOM ZDRAVLJA“ Vitez.
 
Ovi projekti imaju za cilj povećanje energetske efikasnosti objekata zajedničkog stanovanja i objekata javne namjene na području općine Vitez.
Energetska efikasnost  utiče na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, uz duži životni vijek zgrade, te pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Za krajnjeg korisnika, to bi trebalo značiti  korist u smanjenju računa za grijanje, hlađenje i električnu energiju.