Objavljeno: 8.11.2016.

Provedene aktivnosti općine Vitez za mjesec oktobar

Kako u prethodnom periodu tako i u mjesecu oktobru općina Vitez na čelu sa općinskim načelnikom Advanom Akeljićem nastavila je sa nizom aktivnosti čija razvojna komponenta nije bila ugrožena niti u jednom momentu.Tome u prilog govori niz provedenih aktivnosti i realizovanih projekata iz oblasti lokalnog razvoja, infrastrukture, vodosnadbijevanja i drugo.
U proteklom periodu završene su dionice puteva  na području općine Vitez i to:  dio puta Miškovića- Ivanković kuća, dio lokalnog puta odvojak Begovići u Dubravici, dio puta Livančići, asfaltiranje dionice puta u Jardolu, dionica puta u naselju Kamenjače, saniranje lokalnog puta u naselju Gačice, proširenje puta u naselju Kruščica, asfaltiranje puta na dionici groblje-Principova cesta, dionica puta Vjetrenice-Preočica, asfaltiranje puta kod kuće H.Nazifa u Gačicama, asfaltiranje puta u Jardolu Frljića kuće, a sve sa ciljem sanacije i asfaltiranja puteva u naseljenim područjima  općine Vitez kao pomoć lokalnoj zajednici. Sva sredstva za realizaciju ovog projekta izdvojena su iz Budžeta općine Vitez, a ukupna vrijednost radova iznosila je cca. 49.060,00 KM
Dovršavaju se i radovi na izgradnji kanalizacione mreže od ulice Vukovarska do naselja Botrine općina Vitez. Za ove radove iz ovogodišnjeg budžeta Općina je izdvojila cca. 36.500,00 KM

Završeni su radovi I na izgradnji građevinskih radova na probijanju servisnih saobraćajnica u Poslovnoj zoni Šljivčica. To je ujedno bio i nastavak  ranije započetih radova.
Cilj ovog projekta jeste provođenje regulacionog plana Poslovne zone Šljivčica, te njeno privođenje kraju tj. osiguranju uvjeta za prodaju parcela. Zona će omogućiti razvoj novih poslovnih projekata, a što će ujedno i stvoriti  višestruku korist za grad Vitez.
U toku su radovi na ograđivanju školskog dvorišta  Srednje škole „Vitez“, a kao pomoć rukovodstvu škole kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje nastave. Postavljanje ograde na ovom lokalitetu ima za cilj prevashodno povećanje sigurnosti učenika. Općina Vitez za ove radove izdvojila je sredstva u iznosu  17.370,00 KM
Kada je u pitanju sigurnost djece, ali i svih korisnika ovakvih prostora općina Vitez konstantno ulaže u sportska igrališta pa je u proteklom periodu  postavljena i ograda oko školskog igrališta kod Osnovne škole u Kruščici, čime je obezbijeđena veća sigurnost na tribinama.

U svim naseljenim mjestima na području općine Vitez završeni su i radovi na iskopu i čišćenju kanala za odvodnju oborinskih voda uz lokalne puteve. Ovi radovi su obuhvatili čišćenje postoječih kanala u dužini od 7.452 metara, i iskop novih kanala u dužini od 1.400 metara. Za ovaj projekat općina Vitez  izdvojila je sredstva u iznosu od  29.541.20 KM  iz naplate komunalne naknade.

Da je općina Vitez u proteklom periodu stavila poseban akcenat na rješavanje osnovnih životnih potreba govori i činjenica da je skoro 90 % naseljenih mjesta priključeno na gradsku vodovodnu mrežu. U toku je realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Tolovići, gdje će se oko 50 domačinstava priključiti na gradsku vodovodnu mrežu. Također je u toku izvođenje radova na rekonstrukciji primarne vodovodne mreže  u Starom Vitezu, od caffe Magnet do postojećeg okna u dužini od 175 metara. I u naseljenom mjestu Bukve u toku je nastavak izgradnje vodovodnog sistema.

U cilju poboljšanja uvjeta života u lokalnoj zajednici općina je započela i  sa realizacijom sanacije, rekonstrukcije i izgradnje nove javne rasvjete kako bi se stanovnicima općine Vitez omogućili bolji i sigurniji uslovi života.
Mračni sportski tereni u blizini škola, kada je u rad puštena postavljena rasvjeta, postali su prošlost. U školskim dvorištima OŠ „Počulica“, OŠ „Bila“, OŠ „Dubravica“ ugrađena su rasvjetna tijela, čime se upotpunio izgled školskog dvorišta i obezbjedila veća sigurnost za krajnje korisnike ovog prostora. Sportski teren u Sadovačama, također je dobio osvjetljenje.
Osvjetljen je i ulaz u grad kod hotela, kao i izlaz iz grada kod Kavazovića kuća, te dio kod zgrade Vjetrenice.
Ono što je jako bitno napomenuti jeste da je osvjetljena i raskrsnica na Biloj, gdje svakodnevno saobraćaju građani, ali i oni najmlađi da bi došli do škole. Ovim je omogućen pristupačniji, ali i sigurniji prilaz školi na zadovoljstvo svih korisnika, učenika, profesora i roditelja. Pored toga rasvjeta je postavljena i na raskrsnici kod farme u Jardolu, te u Mošunju i Zabilju.