Objavljeno: 29.5.2017.

EDUKATIVNA RADIONICA NA TEMU ''SELEKTIRAJ OTPAD NA KUĆNOM PRAGU – ZNAČAJ I KORIST SELEKTIRANJA I RECIKLIRANJA KOMUNALNOG OTPADA''

U organizaciji Službe za opću upravu dana 23.05. 2017 godine u Sali Općinskog vijeća održana je edukativna Radionica na temu '' Selektiraj   otpad  na kućnom   pragu – značaj i korist selektiranja i recikliranja komunalnog otpada''.
Radionici su se odazvali predstavvnici nastavnog osoblja iz svih škola na području općine Vitez, predstavnici ''EKO INDUSTRO OTPAD'' Travnik, predstavnici JKP''Vitkom'' Vitez,predatavnici MZ Vitez, predstavnici Ekološke udruge ''KREMENIK''Vitez i uposlenici Službe za opću upravu.
O značaju  održavanja radionice  za građane  općine  Vitez govorio je  Općinski načelnik Tomislav Bošnjak – Matić, a o samom  Projktu ''Selektiraj otpad na kućnom pragu''prisutne je upoznala Žiško Enisa pomoćnik  Općinskog načelnika.O iskustvima selektiranja otpada i o saradnji sa ''EKOPAK'' Sarajevo prisutne je ukratko upoznao direktor JKP''Vitkom'' Igor Miličević.
Radionica je održana u okviru provođenja Projekta ''Selektiraj otpad na kućnom pragu''  sa kojim je općina Vitez učestvovala na Javnom pozivu koji je sproveo Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Projektom je prioritet dat osiguranju opreme (kante i eko otoke) za selektiranje komunalnog otpada za sve škole na općini Vitez i nabavka kanti za komunalni otpad  za građane prigradskog područja.
Projekat je prihvaćen i za njegovu realizaciju općini Vitez su odobrena sredstva u visini do 50.000,00 KM. U okviru  Projekta izgrađeno je devet eko otoka čiju izgradnju je finansirala općina  a odobrenim sredstvima  nabavljeno je  putem javnih nabavki 1.350 kanti.
U okviru ralizacije navedenog Projekta  a u cilju educiranja školskog osoblja i učenika organizirana je navedena Radionica, a o načinu selektiranja, ulozi svakog građanina i o značaju recikliranja  komunalnog otpada predavanje  su održali predstavnici ''EKOPAK''-a Društva za  postupanje ambalažnog otpada iz Sarajeva..
Radionica je na zadovoljstvo svih bila dobro posjećena i uspješno okončana a svoj doprinos dali su i drugi prisutni koji su svojim  pitanjima i prijedlozima  uzeli učešća u radionici.
 
                                                                                    

SLUŽBA ZA OPĆU UPRAVU