Objavljeno: 2.8.2017.

MOST LJUBAVI I PRIJATELJSTVA

UG ''Most Vitez'' trenutno radi na implementaciji projekta „Izgradimo Most u Vitezu“ koji se provodi u suradnji  sa  Asocijacijom  XY u okviru “Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini” koji financira Vlada Švicarske Konfederacije. Projekat je započeo u mjesecu maju i  trajat će do kraja decembra tekuće godine.
To je veoma opsežan projekat koji obuhvaća više različitih aktivnosti, a jedan od glavnih ciljeva projekta je borba protiv stigme i diskriminacije osoba sa mentalnim poteškoćama.
Jedna odaktivnosti koje se trenutno provode je održavanje kreativnih radionica sa novim članovima udruženja kao i sa školskom djecom.
U vođenju ovih radionica članovi udruženja pomažu profesionalnim voditeljima radionica, a radi se prvenstveno o izrađivanju ukrasnih predmeta dekupaž tehnikom, kao i drugim kreativnim načinima izražavanja i stvaranja.
U protekle dvije subote(22.07. i 29.07.) održane su kreativne radionice sa djecom školskog i predškolskog uzrasta u galeriji Gradske knjižnice Vitez, koju je OpćinaVitez ustupila Udruženju na korištenje za vrijeme  trajanja projekta.
Djeca su kroz druženje sa članovima udruženja “Most” naučila neke nove tehnike izrade ukrasnih predmeta te pokazala visoku razinu kreativnosti i motivacije. To je bilo jedno zabavno i korisno iskustvo,kako za mališane, tako i za članove udruženja a ono što je najvažnije je da je uspostavljen odnos prijateljstva i povjerenja te da su se svi dobro zabavili i uz put nešto korisno i naučili.
Još jedna aktivnost koja se sprovodi kroz projekat „Izgradimo Most u Vitezu“ je informatička edukacija članova udruženja. Radi se o osnovnom tečaju informatike koji se provodi u Centru za edukaciju građana ABF Busovača u Busovači. Edukacija je započela početkom mjeseca jula i trajat će do kraja mjeseca avgusta nakon koje će članovi udruženja biti osposobljeni za osnovni rad na računalu, tj. moći će aktivnije sudjelovati u raznim aktivnostima, projektnim prijedlozima i sl.
Bitno je napomenuti da se sve ove aktivnosti provode uz pomoć i podršku profesionalaca iz CMZ-e Vitez,  sa kojim Udruženje ima odličnu suradnju.
Ništa manje važna je i podrška Općine Vitez, koja rad Udruženja podržava na razne načine, od ustupanja prostora za održavanje kreativnih radionica, do medijske popračenosti istih, kao i pri dodjeli nepovratnih sredstava za nabavku potrebne opreme. Naime, u mjesecu julu ove godine Udruženju su putem Javnog poziva za nevladin sektor  iz proračuna Općine Vitez dodjeljena bespovratna sredstva za nabavku stolnog računala.
Početkom jeseni u planu je održavanje  i niza okruglih stolova gdje će različiti stručnjaci sa područja mentalnog zdravlja održavati predavanja članovima udruženja, članovima njihovih obitelji, kao i izabranoj grupi srednjoškolaca, a cilj ovih edukacija je inkluzija korisnika, povećanje razumijevanja i osjetljivosti prema osobama sa mentalnim problemima, destigmatizacija istih, kao i poticanje  mladih na volonterski rad u Udruženju.
Ovom prilikom pozivaju se svi zainteresirani sugrađani, a u prvom redu osobe sa mentalnim poteškoćama, kao i obitelji istih da se prijave za sudjelovanje u kreativnim radionicama koje Udruženje Most održava u sklopu projekta “Izgradimo Most u Vitezu” na brojeve telefona:

063/017-469 ili 062 613-200.

Iz  Mosta poručuju: Dođite da zajedno izgradimo most ljubavi i prijateljstva.Služba za društvene djelatnosti 

Ostale vijesti

18.2.2020.   POZIV RODITELJIMA/SKRBNICIMA DJECE OBVEZNIKA PREDŠKOLSKOG PROGRAMA KOJA SU UPISALI DJECU U PROGRAM PRED ŠKOLU U J.U DJEČJI VRTIĆ- VITEZ

18.2.2020.   Obavijest kandidatima koji su se prijavili na Javni oglas za prijem u radni odnos u JKP“Vitkom“ d.o.o. Vitez

12.2.2020.   J A V N I K O N K U R S za prijem pripravnika sa visokom stručnom spremom u općinski organ uprave Općine Vitez

11.2.2020.   Informacija o nastavku projekta rekonstrukcije vodovodne mreže BP Petrol-Ahmići, općina Vitez

11.2.2020.   Karate klub "Ipon" Vitez uručio zahvalnicu načelniku

31.1.2020.   JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme - JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez

29.1.2020.   Poziv na predavanje "Ishrana muznih grla"

28.1.2020.   POZIV RODITELJIMA/SKRBNICIMA DJECE OBVEZNIKA PREDŠKOLSKOG PROGRAMA KOJA SU UPISALI DJECU U PROGRAM PRED ŠKOLU U J.U DJEČJI VRTIĆ- VITEZ

27.1.2020.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

22.1.2020.   ODLUKA o izboru kandidata za dodjelu sredstava za podršku poljoprivredi u 2019 godini

21.1.2020.   Javna ustanova DOM ZDRAVLJA VITEZ raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos doktora medicine

21.1.2020.   OBAVIJEST ZA AŽURIRANJE PODATAKA U RPG I RK BAZI

20.1.2020.   J A V N I P O Z I V Izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine

17.1.2020.   JAVNI OGLAS za izbor kandidata za dodjelu specijalizacije - JU Dom zdravlja Vitez

16.1.2020.   NATJEČAJ za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2019./2020. godinu