Objavljeno: 5.4.2016.

Načelnik Advan Akeljić razgovarao sa potpredsjednikom FBiH Milanom DunovićemNačelnik općine Vitez Advan Akeljić, upriličio je prijem za potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, gdje su razgovarali o problemima u Vitezu i stanju u obrazovanju i školskom sistemu.
U fokus razgovora stavljena je problematika „Dvije škole pod jednim krovom“.
"Općina Vitez je jedna od općina u BiH koja ima taj problem. Ja ga zaista vidim kao problem, jer dolazimo u situaciju da se novije generacije odgajaju u sistemu koji ih uči da trebaju od malih nogu sjediti razdvojeno. S tim se apsolutno ne slažem, i mislim da djecu treba od malih nogu integrisati u društvo na takav način da baštine vrijednosti zajedništva i poštovanja drugog i drugačijeg. Na kraju krajeva, mislim da nismo međusobno toliko drugačiji.", istakao je Dunović.
Potpredsjednik FBiH Dunović, kazao je kako problem "Dvije škole pod jednim krovom"  ima svoju historiju, te da je bila presuda Ustavnog suda da su takve škole proglašene neustavnim, kao što je slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
"Mislim da prvi korak u rješavanju toga može biti objedinjavanje uprava škola, gdje bi uprave bile zajedničke. Nakon toga ide integracija obrazovnih programa, što je puno složeniji problem i u nadležnosti je kantonalnih ministarstava obrazovanja, a ne Federacije BiH. U konačnici, sve bi vodilo ka tome da imamo generacije djece koje služe zajedništvu, a koji se ne odvajaju po nacionalnom principu kao što je to danas. ", zaključio je Dunović.

Načelnik Advan Akeljić, u razgovoru sa potpredsjednikom Milanom Dunovićem, predstavio  je probleme s kojima se općina Vitez susreće.
"Jako mi je drago što je gospodin Dunović zajedno sa Jonathanom Mooreom i Misijom OSCE-a ušao u razgovore na temu "Dvije škole pod jednim krovom", nadam se da će to u konačnici svima nama doprinijeti kvalitetnijem suživotu i obrazovanju.", dodao je Akeljić.
U toku boravka u Vitezu, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a Jonathan Moore posjetili su osnovne škole, nakon čega su otputovali u Travnik.

Ostale vijesti

22.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Informativnom sastanku - Otvorenom danu i prvoj mentorskoj sesiji koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

17.5.2019.   Potpisani ugovori o stipendiranju

17.5.2019.   Javni pozivi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

17.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na treningu „Upravljanje projektnim ciklusom“ koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

15.5.2019.   JAVNI POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA/NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA

13.5.2019.   J A V N I O G L A S za prodaju neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine Vitez

13.5.2019.   Obavijest za poljoprivredne proizvođače

10.5.2019.   Obavijest o mogućim velikim vodama za dane 12.-16.05.2019

9.5.2019.   OBAVIJEST o potpisivanju Ugovora o stipendiranju

10.5.2019.   ODLUKA O KONAČNOJ RANG LISTI OPĆINSKIH STIPENDISTA ZA ŠKOLSKU 2018./2019. GODINU

7.5.2019.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos

6.5.2019.   ODLUKA o izboru kandidata za dodjelu plastenika

30.4.2019.   Zahvala za suradnju na proslavi Dana općine Vitez

30.4.2019.   U organizaciji Škole košarke „Prvi koš“ Vitez, pobjednik na 4. GBT košarkaškom kupu za djevojčice – KK „Star“ Fojnica!

30.4.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za javnu raspravu o temama predstojećeg javnog poziva za organizacije civilnog društva koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez