Objavljeno: 5.4.2016.

Načelnik Advan Akeljić razgovarao sa potpredsjednikom FBiH Milanom DunovićemNačelnik općine Vitez Advan Akeljić, upriličio je prijem za potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, gdje su razgovarali o problemima u Vitezu i stanju u obrazovanju i školskom sistemu.
U fokus razgovora stavljena je problematika „Dvije škole pod jednim krovom“.
"Općina Vitez je jedna od općina u BiH koja ima taj problem. Ja ga zaista vidim kao problem, jer dolazimo u situaciju da se novije generacije odgajaju u sistemu koji ih uči da trebaju od malih nogu sjediti razdvojeno. S tim se apsolutno ne slažem, i mislim da djecu treba od malih nogu integrisati u društvo na takav način da baštine vrijednosti zajedništva i poštovanja drugog i drugačijeg. Na kraju krajeva, mislim da nismo međusobno toliko drugačiji.", istakao je Dunović.
Potpredsjednik FBiH Dunović, kazao je kako problem "Dvije škole pod jednim krovom"  ima svoju historiju, te da je bila presuda Ustavnog suda da su takve škole proglašene neustavnim, kao što je slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
"Mislim da prvi korak u rješavanju toga može biti objedinjavanje uprava škola, gdje bi uprave bile zajedničke. Nakon toga ide integracija obrazovnih programa, što je puno složeniji problem i u nadležnosti je kantonalnih ministarstava obrazovanja, a ne Federacije BiH. U konačnici, sve bi vodilo ka tome da imamo generacije djece koje služe zajedništvu, a koji se ne odvajaju po nacionalnom principu kao što je to danas. ", zaključio je Dunović.

Načelnik Advan Akeljić, u razgovoru sa potpredsjednikom Milanom Dunovićem, predstavio  je probleme s kojima se općina Vitez susreće.
"Jako mi je drago što je gospodin Dunović zajedno sa Jonathanom Mooreom i Misijom OSCE-a ušao u razgovore na temu "Dvije škole pod jednim krovom", nadam se da će to u konačnici svima nama doprinijeti kvalitetnijem suživotu i obrazovanju.", dodao je Akeljić.
U toku boravka u Vitezu, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a Jonathan Moore posjetili su osnovne škole, nakon čega su otputovali u Travnik.

Ostale vijesti

23.9.2021.   Poziv na javnu raspravu - izdavanje prethodne vodne suglasnosti

17.9.2021.   VIVA FILM FESTIVAL OD 22.09 - 26.09.2021

17.9.2021.   J A V N I P O Z I V za učešće u javnoj raspravi za dodjelu koncesije za izvorište vode za piće “Sedra” u naselju Lupac

16.9.2021.   Promocija druge faze projekta“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i novoodabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave

14.9.2021.   Obavijest o održavanju prezentacije trase brze ceste kroz PC-96 Vitez

11.9.2021.   JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme

6.9.2021.   Čestitka za početak nove školske godine

2.9.2021.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

31.8.2021.   Načelnik općine Jakšić iz Republike Hrvatske sa suradnicima posjetio Općinskog načelnika

30.8.2021.   ŠAHOVSKI KLUB VITEZ 2013 POBJEDNIK PRVENSTVA ŠAHOVSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

23.8.2021.   IZMJENA I PRODUŽENJE TRAJANJA JAVNOG POZIVA ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021.GODINU

11.8.2021.   INFORMACIJA o sufinansiranju i implementaciji projekta rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže (urbani dio grada)

18.8.2021.   JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

4.8.2021.   JAVNI POZIV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POTICAJ U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI NA PODRUČJU OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

29.7.2021.   Uručene plakete i priznanja Općine Vitez