Objavljeno: 5.4.2016.

Načelnik Advan Akeljić razgovarao sa potpredsjednikom FBiH Milanom DunovićemNačelnik općine Vitez Advan Akeljić, upriličio je prijem za potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, gdje su razgovarali o problemima u Vitezu i stanju u obrazovanju i školskom sistemu.
U fokus razgovora stavljena je problematika „Dvije škole pod jednim krovom“.
"Općina Vitez je jedna od općina u BiH koja ima taj problem. Ja ga zaista vidim kao problem, jer dolazimo u situaciju da se novije generacije odgajaju u sistemu koji ih uči da trebaju od malih nogu sjediti razdvojeno. S tim se apsolutno ne slažem, i mislim da djecu treba od malih nogu integrisati u društvo na takav način da baštine vrijednosti zajedništva i poštovanja drugog i drugačijeg. Na kraju krajeva, mislim da nismo međusobno toliko drugačiji.", istakao je Dunović.
Potpredsjednik FBiH Dunović, kazao je kako problem "Dvije škole pod jednim krovom"  ima svoju historiju, te da je bila presuda Ustavnog suda da su takve škole proglašene neustavnim, kao što je slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
"Mislim da prvi korak u rješavanju toga može biti objedinjavanje uprava škola, gdje bi uprave bile zajedničke. Nakon toga ide integracija obrazovnih programa, što je puno složeniji problem i u nadležnosti je kantonalnih ministarstava obrazovanja, a ne Federacije BiH. U konačnici, sve bi vodilo ka tome da imamo generacije djece koje služe zajedništvu, a koji se ne odvajaju po nacionalnom principu kao što je to danas. ", zaključio je Dunović.

Načelnik Advan Akeljić, u razgovoru sa potpredsjednikom Milanom Dunovićem, predstavio  je probleme s kojima se općina Vitez susreće.
"Jako mi je drago što je gospodin Dunović zajedno sa Jonathanom Mooreom i Misijom OSCE-a ušao u razgovore na temu "Dvije škole pod jednim krovom", nadam se da će to u konačnici svima nama doprinijeti kvalitetnijem suživotu i obrazovanju.", dodao je Akeljić.
U toku boravka u Vitezu, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a Jonathan Moore posjetili su osnovne škole, nakon čega su otputovali u Travnik.

Ostale vijesti

12.2.2020.   J A V N I K O N K U R S za prijem pripravnika sa visokom stručnom spremom u općinski organ uprave Općine Vitez

11.2.2020.   Informacija o nastavku projekta rekonstrukcije vodovodne mreže BP Petrol-Ahmići, općina Vitez

11.2.2020.   Karate klub "Ipon" Vitez uručio zahvalnicu načelniku

31.1.2020.   JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme - JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez

29.1.2020.   Poziv na predavanje "Ishrana muznih grla"

28.1.2020.   POZIV RODITELJIMA/SKRBNICIMA DJECE OBVEZNIKA PREDŠKOLSKOG PROGRAMA KOJA SU UPISALI DJECU U PROGRAM PRED ŠKOLU U J.U DJEČJI VRTIĆ- VITEZ

27.1.2020.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

22.1.2020.   ODLUKA o izboru kandidata za dodjelu sredstava za podršku poljoprivredi u 2019 godini

21.1.2020.   Javna ustanova DOM ZDRAVLJA VITEZ raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos doktora medicine

21.1.2020.   OBAVIJEST ZA AŽURIRANJE PODATAKA U RPG I RK BAZI

20.1.2020.   J A V N I P O Z I V Izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine

17.1.2020.   JAVNI OGLAS za izbor kandidata za dodjelu specijalizacije - JU Dom zdravlja Vitez

16.1.2020.   NATJEČAJ za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2019./2020. godinu

7.1.2020.   V O D I Č ZA PRISTUP INFORMACIJAMA U OPĆINI VITEZ

6.1.2020.   Neka najradosniji hrišćanski praznik Božić donese radost, mir i sreću