Objavljeno: 26.2.2018.

PREPORUKE ZBOG NAJAVLJENIH NISKIH TEMPERATURA I SNJEŽNIH PADAVINA

- nabaviti dovoljne količine ogrijeva i namirnica; u prostorijama koje se ne griju ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).
          - što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno kronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe). Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).
          - izbjegavati bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća, koristiti obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

           Ukoliko zbog snježnih padavina i neočišćenih puteva ostanete izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: Služba nadležna za čišćenje snijega - 718 221, Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124.
         

                                                                             SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU