Objavljeno: 20.3.2018.

ŠAHOVSKI PRVAK OSNOVNIH ŠKOLA OPĆINE VITEZ

Na odigranom turniru koji se održao u prostorijama ŠK Vitez 2013 u Gradskoj sportskoj dvorani učestvovalo je 6.osnovnih škola
1.OŠ Vitez  2.OŠ Vitez1  3.OŠ Kruščica 4.OŠ Dubravica  5.OŠ VitezII 6.OŠ Nova Bila
Poslije velike borbe i ujednačene igre OŠ Vitez je osvojila 1.mjesto u sastavu:
1.Grabus Emanulah
2. Harun Šehić
3.Muhamed Abdić
4.DŽenan Mujkić
Treba istaći da je na trećoj ploči  Muhamed Abdić osvojio pet bodova iz pet partija  i tako doprinio osvajanju prvog mjesta svojoj školi.
Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Vitez 1u sastavu:
1.Marjanović Ivan
2.Šarić Luka
3.Vuk David
4.Maleš Sara
Ekipa Vitez 1 je vodila neizvjesnu borbu do zadnjeg trenutka i završila turnir sa istim brojem bodova kao i OŠ Vitez te po dodatnom kriteriju zauzela drugo mjesto.Za najuspješnijeg igrača je proglašen Ivan Marjanović za osvojenih prt bodova iz pet partija.Na drugoj ploči  Luka Šarić  je osvojio isto fišerovski pet bodova iz pet partija.
Treba istaći da su ova tri najuspješnija igrača nagrađena i da su članovi škole šaha ŠK Vitez 2013.
Teće mjesto osvojila je ekipa OŠ Kruščica u sastavu:
1.Zukan Asmir
2.Hurem Samir
3.Bešo Lejla
4.Hidić Kenan
Prve tri ekipe su dobile zlatne ,srebrne i brončane medalje a pobjednička ekipa OŠ Vitez osvojila je i pehar. Četvrto mjesto je ekipa OŠ Dubravica , peto mjesto OŠ Vitez II ženski sastav i šesto mjesto zauzela je OŠ Nova Bila.
Turnir je otvorila gospođa Marija Grabovac  pomoćnik Načenika općine Vitez koja je podržala i zahvalila se velikom odzivu ovom turniru sa riječima da je šah jedan od ključnih faktora za razvoj djeteta u smislu da povećava razvoj memorije i kombinatorike kazavši da će svaku ovakvu manifestaciju Općina znati prepoznati.Služba za društvene djelatnosti