Objavljeno: 18.5.2018.

Otvoren Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je otvorila Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu. 
 
„Ovaj Konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami i ne samo Hrvati već svi koji žive s vama” riječi su Predsjednice Republike Hrvatske koja je simboličnim presijecanjem vrpce službeno otvorila Konzularni odjel RH u Vitezu.
 
Predsjednica je kazala kako će se nastaviti raditi na poticanju suživota, na poticanju daljnjeg razvoja i prosperiteta jer je osiguravanje, ne samo dobrog posla i socijalnih uvjeta već i pozitivne društvene klime, neophodan uvjet za opstanak i ostanak Hrvata i svih ostalih u Bosni i Hercegovini.
 
„Hrvatska će sa svoje strane nastaviti podupirati kako hrvatski narod sukladno Ustavu i Washingtonskim i Daytonskim ugovorima, tako naravno i BiH kao državu na putu prema Europskoj uniji jer čvrsto vjerujemo da je naša zajednička budućnost upravo u EU.
 
A u međevremenu znajte u svemu što vam treba, Hrvatska je uz vas. Ne samo kroz ovaj Konzulat ovdje u Vitezu već i kroz sve ono što radimo kao hrvatski državnici i dužnosnici. Uvijek mi je drago dolaziti među vas i zahvaljujem vam na toplom i srdačnom dočeku i upućujem vam svima najljepše želje.” poručila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović
 
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u svom se obraćanju zahvalio državnicima Republike Hrvatske koji su pokazali razumijevanje za stanje u Bosni i Hercegovini, a posebno u Središnjoj Bosni, te što na ovaj način pružaju potporu svim ljudima Središnje Bosne.

„Hrvatska kao članica Europske unije skrbi ne samo za svoje građane koji imaju dokumente Republike Hrvatske nego i za sve ostale na putu BiH prema EU.” kazao je načelnik Općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić, istaknuvši da konzularna djelatnost nije samo izdavanje neophodnih dokumenata već razvijanje i svih ostalih oblika suradnje, gospodarske i kulturne, a već su napravljeni prvi koraci i ja se nadam da će ova suradnja u narednom periodu biti bolja.

Otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu značajan je doprinos unapređenju bilateralnih odnosa i suradnje sa Republikom Hrvatskom, ali i prilika za sve žitelje Središnje Bosne da jednostavnije i lakše ostvaruju svoja prava.


Svečanom otvaranja Konzulata u Vitezu prisustvovali su, između ostalih predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, načelnici susjednih općina, te predstavnici Vlade Srednjobosanskog Kantona, predstavnici vlasti i zastupnici sa svih razina vlasti u BiH.