Objavljeno: 20.6.2018.

U Vitezu održana obuka Sudjelovanje građana u procesu donošenja odluka

U velikoj sali Općine Vitez danas je održana obuka „Sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti u lokalnoj samoupravi”.

 

U obuci su sudjelovali vijećnici Općinskog vijeća Vitez, te djelatnici Općine. Cilj obuke je pružiti dodatno znanje i alate u procesima jačanja suradnje i komunikacije s građanima.

 

Predavač dr. sc. Drago Martinović istaknuo je kako postoje brojne forme sudjelovanja građana u lokalnoj samoupravi, od sudjelovanja na lokalnim izborima do uključivanja u javne rasprave, zborove građana. „Vršenje vlasti i neposrednim sudjelovanjem građana čini temelj lokalne samouprave.”, poručio je Martinović.

 

Obuka o sudjelovanju građana u procesu donošenja odluka u Vitezu i deset drugih partnerskih općina realizirana je uz potporu Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, a u okviru projekta „Podrška razvoju uslužno orijentirane lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine“ koji se dio ReLOaD projekta.

 

Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) je inicijativa Europske unije koju implementira UNDP. Cilj ovog programa je jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva koje se nastoji postići širenjem uspješnog modela financiranja projekata civilnog društva iz proračuna lokalne samouprave.