Objavljeno: 4.7.2018.

Počinje realizacija projekta održivog gospodarenja otpadom u četiri općine u Središnjoj Bosni

Konferencija za medije u povodu predstavljanja projekta održivog gospodarenja otpadom za četiri općine u Središnjoj Bosni (BuHAWK17) održana je danas u Travniku.

 

Povod konferencije bila je i radna posjeta predstavnika općina i komunalnih poduzeća iz Viteza, Busovače, Travnika i Novog Travnika, Leipzigu gdje je izaslanstvo obišlo postrojenja Centralne deponije Cröbern (ZDC) i mehaničko biološko postrojenje za preradu otpada (MBA), te su sudjelovali na prezentacijama koncepta i načina gospodarenja otpadom.

 

Gradonačelnik Travnika Amir Hadžiemrić kazao je kako je izuzetno značajan doprinos kantona ovom projektu, te da i Ministarstvo prostornog uređenja daje punu podržku realizaciji ovog projekta.

 

Tijekom ove radne posjete vidjeli smo šta za razvijene sustave predstavlja otpad i šta predstavlja sirovina koja nastaje iz otpada. U razvijenim zemljama tretiranje komunalnog otpada znači nastanak sljedećeg nivoa energije.” istaknuo je Hadžiemrić dodajući da se postrojenja za preradu otpada nalaze u neposrednoj blizini stambenih objekata i hotela, jer ne postoje emisije prlinova koje su štente i neugodne.

 

U suradnji s njemačkim partnerima lokalne zajednice Središnje Bosne mogle bi u budućnosti realizirati koncept gospodarenja otpadom u Središnjoj Bosni, koji bi usvojila općinska vijeća i odobrila kantonalna vlada.

 

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić istaknuo je da je cilj ove posjete Leipzigu bilo traženje rješenja za zbrinjavanje otpada i otpadnih voda u čemu je Njemačka „prvak svijeta”.

 

Ono što se kod nas baca, u Njemačkoj je vrijedna sirovina od koje se ostvaruje prihod. Posljedica ovakvog pristupa zbrinjavanju otpada je ideja čistog okoliša i zapošljavanje ljudi u postrojenjima. Trenutno je tijeku izrada studije koja košta 180,000 eura i koju je u potpunosti financirala Republika Njemačka. Ideja je da se dugoročno uključimo u projekt jer je otpad jako veliki veliki problem koji traži cjelovito rješenje.”

 

Načelnik Bošnjak-Matić je istaknuo da će nacrt ovog projekta biti završen do kraja kolovoza 2018., a potom slijedi traženje sredstava za implementaciju projekta.

 

Projekt vrijedan oko 6 milijuna maraka trebao bi u potpunosti biti financiran sredstvima iz IPA fondova u čijoj će realizaciji sudjelovati Ministarstvo prostornog uređenja Županije Središnja Bosna.

 

Ovo trebamo promatrati i kao zdravstveni problem. Imamo sve više otpada, a kud ćemo s njim kada napunimo sve deponije.Ovo forsiramo zbog naše djece i zbog zdravlja svih građana.” naglasio je Asim Mekić, načelnik općine Busovača.

 

Dragan Šafradin, predstavnik Ministarstva prostornog uređenja je kazao kako će Ministarstvo, koje u nadležnosti ima projekte koje realiziraju dvije ili više općina, podržati projekt, te će pomoći u osiguravanje sredstava iz fondova EU. Naglasio je da će osigurana sredstva biti nepovratna.

 

Na konferenciji je istaknuto da je ovaj projekt od izuzetnog značaja za cijelu lašvansku dolinu, jer se time rješava problem otpada i otpadnih voda u svim općina.

 

Na pitanje novinara o cijeni odvoza smeđa i komunalnih usluga načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić je rekao da realizacija ovog projekta neće utjecati na poskupljenje komunalnih usluga i odvoza smeća.