Objavljeno: 12.9.2018.

U Vitezu dodijeljni certifikati bonitetne izvrsnosti najuspješnijim kompanijama

Analitičko bonitetna kuća Bisnode u surdnji s općinom Vitez jučer je u Etno selu Čardaci održala poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost kompanija u Kantonu Središnja Bosna.


 

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata, a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta, certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji kao u zemljama Europske unije.


 

Koliko su značajne kompanije koje nose bonitetnu izvrsnost, možda najbolje govori činjenica da samo 20% od ukupnog broja kompanija su bonitetno izvrsne. Tih 20% kompanija najčešće drži 80% gospodarstva svoje regije.” kazala je Darija Marković, projekt koordinator analitičko bonitetne kuće Bisnode.


 

Istaknula je da je sličan odnos i u Kantonu Središnja Bosna, s tim da općina Vitez je iznad pokazatelja prosjeka u odnosu na svoj kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu.
 

Damir Sokolović je u svom izlaganju predstavio gospodarstvo Kantona Središnja Bosna. Istaknuo je da skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine Vitez je bonitetno izvrsno, a one uprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine, a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u kantonu nalazi se u općini Vitez.


 

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako je u današnjem vremenu kada je sve globalizirano i kada biznis možete raditi s bilo koje točke na kugli zemaljskoj, jako važno da imate informaciju s kim ćete raditi. Naglasio je kako ljudi koji su vezani za biznis i gospodarstvo znaju da je izuzetno važno znati što i kako ćete raditi, te s kim ćete to raditi. „Informacija o tome koja je to firma pouzdana, koja je firma u fazi izvrsnosti, ima svoju cijenu, posebno je ta cijena važna u sferi uspješnog ili neuspješnog posla.” istaknuo je Bošnjak-Matić.

Bonitetno izvrsne kompanije u Kantonu Središnja Bosna čine 23% ukupnog broja kompanija ovog kantona, ali zato ostvaruju 68% ukupnih prihoda i 72% ukupne neto dobiti, te zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih u kantonu.

Tijekom ovog poslovnog susreta kompanijama iz Kantona Središnja Bosna dodijeljeni su Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njezine izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Među izvrsnima s područja općine Vitez našli su se FIS doo Vitez, te Real Kop Vitez.
 

Ostale vijesti

10.6.2019.   Izvještaj o održanom mentorskom sastanku u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u općini Vitez

7.6.2019.   Obavijest o rezultatima Javnog poziva koji je općina Vitez raspisala za NVO sektor u 2019.g.

7.6.2019.   POZIV za 17. sjednicu Općinskog vijeća Vitez

7.6.2019.   JAVNI POZIV za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža

3.6.2019.   Čestitka povodom Bajrama

29.5.2019.   USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT ''RASTIMO ZAJEDNO UZ KOŠARKU-ŠKOLOM KOŠARKE ZA ZDRAVO DJETINJSTVO''

24.5.2019.   POZIV NA PRIJAVU U RAD FORUMA

24.5.2019.   INFORMACIJA o implementaciji projekta „IZGRADNJA PUTNE INFRASTRUKTURE U PODUZETNIČKOJ ZONI PC 96-II“

22.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Informativnom sastanku - Otvorenom danu i prvoj mentorskoj sesiji koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

17.5.2019.   Potpisani ugovori o stipendiranju

17.5.2019.   Javni pozivi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

17.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na treningu „Upravljanje projektnim ciklusom“ koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

29.5.2019.   JAVNI POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA/NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA

13.5.2019.   J A V N I O G L A S za prodaju neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine Vitez

13.5.2019.   Obavijest za poljoprivredne proizvođače