Objavljeno: 12.9.2018.

U Vitezu dodijeljni certifikati bonitetne izvrsnosti najuspješnijim kompanijama

Analitičko bonitetna kuća Bisnode u surdnji s općinom Vitez jučer je u Etno selu Čardaci održala poslovni susret na temu bonitetna izvrsnost kompanija u Kantonu Središnja Bosna.


 

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata, a Certifikat bonitetne izvrsnosti kao međunarodno priznata potvrda ekonomske kvalitete poslovnog subjekta, certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji kao u zemljama Europske unije.


 

Koliko su značajne kompanije koje nose bonitetnu izvrsnost, možda najbolje govori činjenica da samo 20% od ukupnog broja kompanija su bonitetno izvrsne. Tih 20% kompanija najčešće drži 80% gospodarstva svoje regije.” kazala je Darija Marković, projekt koordinator analitičko bonitetne kuće Bisnode.


 

Istaknula je da je sličan odnos i u Kantonu Središnja Bosna, s tim da općina Vitez je iznad pokazatelja prosjeka u odnosu na svoj kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu.
 

Damir Sokolović je u svom izlaganju predstavio gospodarstvo Kantona Središnja Bosna. Istaknuo je da skoro 30% od ukupnog broja aktivnih kompanija općine Vitez je bonitetno izvrsno, a one uprihoduju gotovo 80% od ukupnih prihoda i više od 90% ukupne dobiti općine, a upošljavaju 57% ukupnog broja uposlenih u općini, što je veći prosjek i u odnosu na BiH, a gotovo trećina kompanija sa zlatnim bonitetom u kantonu nalazi se u općini Vitez.


 

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako je u današnjem vremenu kada je sve globalizirano i kada biznis možete raditi s bilo koje točke na kugli zemaljskoj, jako važno da imate informaciju s kim ćete raditi. Naglasio je kako ljudi koji su vezani za biznis i gospodarstvo znaju da je izuzetno važno znati što i kako ćete raditi, te s kim ćete to raditi. „Informacija o tome koja je to firma pouzdana, koja je firma u fazi izvrsnosti, ima svoju cijenu, posebno je ta cijena važna u sferi uspješnog ili neuspješnog posla.” istaknuo je Bošnjak-Matić.

Bonitetno izvrsne kompanije u Kantonu Središnja Bosna čine 23% ukupnog broja kompanija ovog kantona, ali zato ostvaruju 68% ukupnih prihoda i 72% ukupne neto dobiti, te zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih u kantonu.

Tijekom ovog poslovnog susreta kompanijama iz Kantona Središnja Bosna dodijeljeni su Bisnode certifikati bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznata potvrda ekonomskog kvaliteta kompanije, njezine izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Među izvrsnima s područja općine Vitez našli su se FIS doo Vitez, te Real Kop Vitez.