Objavljeno: 17.9.2018.

Mijenja se način financiranja udruga civilnog društva

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić razgovarao je danas sa predstavnicama UNDP-a Brankom Matić i Selmom Osmanagić-Agović.

Tijekom sastanka se razgovaralo o provedbi ReLOaD projekta u općini Vitez, s posebnim osvrtom na obveze koje je općina Vitez prihvatila pristupanjem u ovaj projekt.

Selma Osmanagić-Agović istaknula je podatke UNDP-ovog istraživanja prema kojima općina Vitez izdvaja 6% od proračuna općine za organizacije civilnog društva, od čega je čak 70% izdvojenih sredstava za sportske udruge.

Većina ovih sredstava svim se udrugama civilnog društva dodjeljivala na zahtjev. Od 2019. godine općina Vitez uvodi praksu Europske unije, da se sredstva za projekte udruga civilnog društva dodjeljuju putem javnih poziva. Na ovaj se način nastoji unaprijediti kapacitete sportskih klubova i organizacija.

Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Marija Grabovac kazala je kako je na općini Vitez, kao jedinici lokalne samouprave, da uloži u edukaciju. Jer sportskim klubovima i organizacijama je potrebno osposobljavanje da bi mogli uspješno odgovoriti na javne pozive.

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva, širenjem transparentnog financiranja organizacija civilnog društva iz općinskih proračuna, a u općini Vitez će se provoditi do 2020. godine.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić naglasio je da se do sada dio sredstava namijenjenih za sport već izdvojen i dodjeljuje se po zahtjevima klubova. „Sada to mijenjamo. Sljedeće godine postupat će se po odluci koja će vrednovati isključivo rezultate svih udruga civilnog društva.” kazao je Bošnjak-Matić.
 

Ostale vijesti

10.6.2019.   Izvještaj o održanom mentorskom sastanku u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u općini Vitez

7.6.2019.   Obavijest o rezultatima Javnog poziva koji je općina Vitez raspisala za NVO sektor u 2019.g.

7.6.2019.   POZIV za 17. sjednicu Općinskog vijeća Vitez

7.6.2019.   JAVNI POZIV za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža

3.6.2019.   Čestitka povodom Bajrama

29.5.2019.   USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT ''RASTIMO ZAJEDNO UZ KOŠARKU-ŠKOLOM KOŠARKE ZA ZDRAVO DJETINJSTVO''

24.5.2019.   POZIV NA PRIJAVU U RAD FORUMA

24.5.2019.   INFORMACIJA o implementaciji projekta „IZGRADNJA PUTNE INFRASTRUKTURE U PODUZETNIČKOJ ZONI PC 96-II“

22.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Informativnom sastanku - Otvorenom danu i prvoj mentorskoj sesiji koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

17.5.2019.   Potpisani ugovori o stipendiranju

17.5.2019.   Javni pozivi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

17.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na treningu „Upravljanje projektnim ciklusom“ koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

29.5.2019.   JAVNI POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA/NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA

13.5.2019.   J A V N I O G L A S za prodaju neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine Vitez

13.5.2019.   Obavijest za poljoprivredne proizvođače