Objavljeno: 17.9.2018.

Mijenja se način financiranja udruga civilnog društva

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić razgovarao je danas sa predstavnicama UNDP-a Brankom Matić i Selmom Osmanagić-Agović.

Tijekom sastanka se razgovaralo o provedbi ReLOaD projekta u općini Vitez, s posebnim osvrtom na obveze koje je općina Vitez prihvatila pristupanjem u ovaj projekt.

Selma Osmanagić-Agović istaknula je podatke UNDP-ovog istraživanja prema kojima općina Vitez izdvaja 6% od proračuna općine za organizacije civilnog društva, od čega je čak 70% izdvojenih sredstava za sportske udruge.

Većina ovih sredstava svim se udrugama civilnog društva dodjeljivala na zahtjev. Od 2019. godine općina Vitez uvodi praksu Europske unije, da se sredstva za projekte udruga civilnog društva dodjeljuju putem javnih poziva. Na ovaj se način nastoji unaprijediti kapacitete sportskih klubova i organizacija.

Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Marija Grabovac kazala je kako je na općini Vitez, kao jedinici lokalne samouprave, da uloži u edukaciju. Jer sportskim klubovima i organizacijama je potrebno osposobljavanje da bi mogli uspješno odgovoriti na javne pozive.

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva, širenjem transparentnog financiranja organizacija civilnog društva iz općinskih proračuna, a u općini Vitez će se provoditi do 2020. godine.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić naglasio je da se do sada dio sredstava namijenjenih za sport već izdvojen i dodjeljuje se po zahtjevima klubova. „Sada to mijenjamo. Sljedeće godine postupat će se po odluci koja će vrednovati isključivo rezultate svih udruga civilnog društva.” kazao je Bošnjak-Matić.