Objavljeno: 21.9.2018.

Edukacija može pomoći da Romi postanu dio tržišta rada

„Ženama Romkinjama je puno teže zaposliti se nego ženama neromkinjama, prvenstveno jer nemaju obrazovanje.” - zaključeno je na okruglom stolu koji je održan jučer 20. 9. 2018. godine u romskom naselju Sofa na temu Mladi Romi moraju imati iste mogućnosti za zaposlenje.

Okruglom stolu nazočili su predstavnici svih institucija koje mogu utjecati na rješavanje pitanja zapošljavanja Roma u općini Vitez i u Kantonu Središnja Bosna.

Predstavnik Udruženja Roma Romano-Zuralipa, Sabahudin Tahirović ovom je prigodom zahvalio Federalnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, načelniku općine Vitez Tomislavu Bošnjaku-Matću, te potpredsjednici Federacije BiH Meliki Mahmutbegović na pomoći u realizaciji projekta edukacije žena Romkinja. Naglasio je da veoma mali broj Roma ima zavrčenu školu što izravno utječe na konkurentnost pri zapošljavanju. Tijekom edukacije koja je u proteklih sedam mjeseci održana u prostorijama udruge Romano-Zuralipa, 25 žena Romkinja naučilo je šivati te je steklo certifikat koji će im pomoći pri zapošljavanju.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić čestitao je svima koji su u ovom projektu ostvarili uspjeh. Istaknuo je da nekada poslovi nisu zahtijevali veliko znanje, danas to više nije tako. Stoga moramo neprestano učiti za neko specijalističko znanje. Naglasio je kako je za rješenje problema zapošljavanja Roma ključno napraviti dobar popis svih potrebitih u zajednici. „Prvenstveno moramo znati koji su to ljudi i njihove mogućnosti, da bismo mogli suradnju sa Zavodom za zapošljavanje podići na višu razinu. S jedne strane moramo imati dobar popis, s druge strane nam je potrebna brza reakcija gospodarstvenika. Mi kao društvo dobri smo onoliko koliko su dobri najmanji u našem društvu.” zaključio je načelnik općine Vitez.

Predstavnik Centra za socijalnu skrb općine Vitez, Miroslav Jakić poručio je da će se ova ustanova i dalje truditi da pomogne zajednici Roma, ne samo novčano, nego i potporom svim aktivnostima i projektima koji će poboljšati život romske populacije.

Zadovoljstvo zbog suradnje koja je ostvarena kroz ovaj projekt izrazio je i savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Advan Akeljić izrazivši želju da se što prije implementiraju rezultati rada ovog udruženja i projekta.

Predsjednica romskog udruženja Jadranka Tahirović kazala je da su žene Romkinje komunikativne i da žele raditi što su i pokazale sudjelovanjem u ovoj edukaciji. „Ovom edukacijom sve polaznice dobile su samopouzdanje i stekle svijest da i one mogu doprinijeti. Ovo će utjecati i na promjenu svijesti kod neromske populacije. Ženama Romkinjama je također mjesto u kompanijama jer one žele raditi i mogu naučiti.” istaknula je Jadranka Tahirović.

Na okrugom stolu je naglašeno da veoma mali broj Roma ima formalno obrazovanje, stoga je važno edukacije Roma nastaviti i u budućnosti. Sljedeći projekt obrazovanja i dokvalifikacije Roma obučit će 15 muškaraca i 15 žena da steknu vještine koje će im pomoći da postanu dio tržišta rada.
 

Ovom su prigodom dodijeljene zahvalnice onima koji su podržali projekt i omogućili njegovu realizaciju, a polaznicama edukacije dodijeljeni su certifikati za uspješno završenu edukaciju.


 
 

Ostale vijesti

23.9.2021.   Poziv na javnu raspravu - izdavanje prethodne vodne suglasnosti

17.9.2021.   VIVA FILM FESTIVAL OD 22.09 - 26.09.2021

17.9.2021.   J A V N I P O Z I V za učešće u javnoj raspravi za dodjelu koncesije za izvorište vode za piće “Sedra” u naselju Lupac

16.9.2021.   Promocija druge faze projekta“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i novoodabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave

14.9.2021.   Obavijest o održavanju prezentacije trase brze ceste kroz PC-96 Vitez

11.9.2021.   JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme

6.9.2021.   Čestitka za početak nove školske godine

2.9.2021.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

31.8.2021.   Načelnik općine Jakšić iz Republike Hrvatske sa suradnicima posjetio Općinskog načelnika

30.8.2021.   ŠAHOVSKI KLUB VITEZ 2013 POBJEDNIK PRVENSTVA ŠAHOVSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

23.8.2021.   IZMJENA I PRODUŽENJE TRAJANJA JAVNOG POZIVA ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021.GODINU

11.8.2021.   INFORMACIJA o sufinansiranju i implementaciji projekta rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže (urbani dio grada)

18.8.2021.   JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

4.8.2021.   JAVNI POZIV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POTICAJ U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI NA PODRUČJU OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

29.7.2021.   Uručene plakete i priznanja Općine Vitez