Objavljeno: 16.10.2018.

U Vitezu počela edukacija o promoviranju suživota i poštivanju različitosti

U maloj sali Općine Vitez danas je održano prvo predavanje u okviru druge faze implementacije projekta Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini.

 

Predstavnici organizacija civilnog društva, lokalne vlasti, predstavnici mladih, te obrazovnih i kulturnih institucija kroz ovaj projekt mogu dati doprinos izgradnji mira i suživota, te dobiti podršku za daljnji razvoj i promociju pozitivnih društvenih praksi u svojim lokalnim zajednicama.

 

Ovaj je projekt počeo kao zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija, a nastao je kao odgovor na potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, koji su zajednički provodile agencije UNESCO, UNICEF i UNDP.

 

Ciljevi projekta Dijalog za budućnost su izgradnja razumijevanja u cijeloj zemlji. Građani i zajednice mogu ostvariti zajedničke ciljeve promoviranjem suživota i poštivanjem različitosti, povećavanje učešća mladih u dijalogu o reformama u BiH.

 

Ključni rezultati ovog projekta uključuju jačanje domaćih kapaciteta za postizanje mira kroz dijalog i promjenu politike, te postizanje otvorenog dijaloga između građana i društvenih zajednica u BiH.