Objavljeno: 23.10.2018.

Kapitalne investicije i infrastrukturni projekti u općini Vitez se nastavljaju

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić bio je gost Radio postaje Vitez, gdje je s direktoricom Draganom Sivonjić razgovarao o aktualnostima u općini Vitez, te o infrastrukturnim projektima i razvoju općine.

 

Povezivanje urbanog dijela općine Vitez s Poslovnim centrom 96 jedan je od glavnih segmenata prometnog i infrastrukturnog razvoja općine. Prometno povezivanje podrazumijeva izgradnju kružnog raskrižja kod benzinske crpke Ina, mosta na rijeci Lašvi, te priključnih prometnica.

Prema trenutnim procjenama cestovni most na rijeci Lašvi i prateća prometnica trebao bi biti dug 460 metara. Ukupna širina mosta je 11,5 metara s dvije izdignute pješačke staze, te s pocinčanom ogradom. Predračunska vrijednost izgradnje mosta na rijeci Lašvi iznosi cca. 1.200.000,00 KM.

Kružno raskrižje je prva faza projekta prometne regulacije i povezivanja centra općine Vitez s Poslovnim centrom 96. Prometni tok na ovoj dionici gradske ulice znatno je usporen, a prema navodima stručnjaka kružno raskrižje ima višestruke prednosti.

 

Prema riječima načelnika Bošnjaka-Matića bolja regulacija prometa izgradnjom kružnog raskrižja zahtijeva i izgradnju nove zgrade benzinske crpke Ina. Ovo je jedna od rijetkih poslovnica Ine u BiH koja nije obnovljena. Općina Vitez poduzela je sve potrebne mjere koje mogu utjecati na realizaciju ovog projekta, a spremna je pružiti potporu Ini da se realizaciji projekta pristupi što prije.

Plan kapitalnih investicija u općini Vitez

Rekonstrukcija vodovodne mreže

Plan kapitalnih investicija koje su započete u proteklim mandatima, koje će trajati cijeli ovaj mandat i vjerojatno će dočekati sve načelnike iza mene, je rekonstrukcija vodovodne mreže i završetak mreže za vodoopskrbu većeg dijela stanovništva općine Vitez.

 

Možemo biti ponosni jer smo do sada, u zadnjih 10 godina, u vodoopskrbnu mrežu uložili oko 6 do 7 milijuna konvertibilnih maraka, a vodom iz gradskog vodovoda opskrbljeno skoro 90% stanovništva općine, a cilj je da do kraja ovog mandata i Općinskog vijeća i načelnika ta brojka bude 95%.

 

Snimku poslušajte OVDJE.

 

Rekonstrukcija putne infrastrukture u općini Vitez

 

Rekonstrukcija putne infrastrukture je projekt koji se nastavlja, primijetili ste da su i ove godine neki lokalni putevi u općini Vitez asfaltirani. Ne može se reći da smo sve uradili, ostaje još nekoliko mjesnih zajednica sa dosta dotrajalom putnom infrastrukturom, pa ostaje u obvezi da to radimo sljedeće godine.

 

Snimku poslušajte OVDJE.

 

Infrastruktura poslovnog centra u općini Vitez

 

Infrastruktura poslovnog centra rješavat će se izgradnjom mosta na rijeci Lašvi i izgradnjom servišne ceste, čime ćemo spojiti radnu cestu, da se do većeg dijela poslovnog centra može doći ne izlazeći na magistralnu cestu.

 

Morat ćemo napraviti još jedan iskorak u infrastrukturi poslovne zone u suradnji sa svim gospodarstvenicima, a to je obilježavanje poslovne zone da ona bude prepoznatljiva.

 

Snimku poslušajte OVDJE.

 

Rekontrukcija javne rasvjete

 

Jedan od bitnih zadataka za koji se nadam da će biti završeni za godinu ili dvije je rekontrukcija javne rasvjete, odnosno uvođenje novih rasvjetnih tijela. Mislim da nam je rasvjeta za današnje pojmove zastarjela, imamo loše ili nikakvo upravljanje.

 

Trenutno se radi na izradi studije izvodljivosti ovog projekta, prelaska na LED tehnologiju što donosi mnoge prednosti, prije svega manji računi za struju, ali i bolje osvjetljenje.

 

Snimku poslušajte OVDJE.

 

U općini Vitez i dalje se radi na sanaciji klizišta, ali i na čišćenju korita rijeka i potoka.

Hoće li se nastaviti s ovim aktivnostima, hoćemo li zimu dočekati bez straha od obilnijih kiša i topljenja snijega koji uzrokuju poplave, poslušajte
OVDJE.