Objavljeno: 21.11.2018.

U Vitez dolazi Ansambl Lado

U petak 16. Studenoga, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, tradicionalnim je rođendanskim koncertom pod nazivom Antologija II, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO proslavio je svoj 69. rođendan. Na tom koncertu Ansambl LADO ugostio je gradonačelnike i načelnike gradova domaćina u Bosni i Hercegovini koji će u 2019. godini za vrijeme svoje turneje Lado posjetiti u njihovim mjestima.
 

Predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak zajedno s Vladimirom Kurajom, predstavnikom Ansambla Lado i tvrtke Kolo V & S d.o.o., posjetili su općinu Vitez. Ovom je prigodom načelniku općine Tomislavu Bošnjaku-Matiću uručena pozivnica za tradicionalni rođendanski koncert Ansambla Lado u Zagrebu, koji ove godine slavi svoj 69. rođendan. Načelnik Bošnjak-Matić upoznao je goste sa situacijom u općini, a ovom je prigodom dogovoreno da u narednoj, 2019. godini općinu Vitez posjeti Ansambl Lado.

Rođendanski koncert Lada, koji je održan u Zagrebu 16. studenoga, bio je dobar povod da se organizatori koncerta i predstavnici općina bolje upoznaju i odrede termine koncerata. Na sastanku u Zagrebu okupili su se: Tomislav Bošnjak-Matić, načelnik općine Vitez, Mato Zovko, načelnik općine Žepče, Ilija Barišić, načelnik Službe za opću upravu i drštvene djelatnosti općine Žepče, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Edin Jahić, direktor Turističke zajednice Tuzle, Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzle, Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak – Podružnica Tuzla, Slavica Mijić-Lukač, voditeljica Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik NKC-a, Goran Štrbac, član Uprave NKC, Vladimir Kuraja, direktor Kolo V & S d.o.o., Ina Kostelac, voditeljica Lada za međunarodne odnose, te Toma Petrović u ime pokrovitelja Skupštine Grada Zagreba i Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Dogovoreno je da će svoju sedamdesetu godišnjicu djelovanja Ansambl Lado u 2019. godini obilježiti velikom turnejom po Bosni i Hercegovini gdje će se predstaviti programom pod nazivom NEKA SJAJI SUNCE SVIMA DI JOŠ NAŠEG RODA IMA – Hrvatska tradicijska kultura izvan matice Domovine.

Program čine folklorni običaji Hrvata: Bosne i Hercegovine, Bunjevačkih Hrvata – Vojvodina, Gradiščanskih Hrvata – Austrija, Moliških Hrvata – Italija, Hrvata Boke Kotorske – Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha – Mađarska te ostalih Hrvata u dijaspori.

Autori ovog programa su poznati etnokoreolozi i etnomuzikolozi: dr. Ivan Ivančan, Miroslav Šilić, Stjepan Perko, Vladimir Kuraja, Andrija Ivančan i ostali. Glazbene obrade potpisuju: Marijan Makar i drugi.

Program će biti praizveden svibanj/lipanj 2019. u Zagrebu povodom 70. obljetnice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i tvrtka Kolo V&S d.o.o. organiziraju gostovanje u Bosni i Hercegovini gdje je predviđen nastup u šest gradova: Jajce, Bugojno, Vitez, Žepče, Tuzla i Sarajevo od 2. do 8. lipnja 2019. Također je planirano obići gradove i općine u Hercegovini: Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški te moguće i gradove: Livno, Kupres, Odžak i Usora.

Pokroviteljstvo ovog projekta preuzeo je gospodin Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba. 

Ostale vijesti

23.9.2021.   Poziv na javnu raspravu - izdavanje prethodne vodne suglasnosti

17.9.2021.   VIVA FILM FESTIVAL OD 22.09 - 26.09.2021

17.9.2021.   J A V N I P O Z I V za učešće u javnoj raspravi za dodjelu koncesije za izvorište vode za piće “Sedra” u naselju Lupac

16.9.2021.   Promocija druge faze projekta“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i novoodabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave

14.9.2021.   Obavijest o održavanju prezentacije trase brze ceste kroz PC-96 Vitez

11.9.2021.   JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme

6.9.2021.   Čestitka za početak nove školske godine

2.9.2021.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

31.8.2021.   Načelnik općine Jakšić iz Republike Hrvatske sa suradnicima posjetio Općinskog načelnika

30.8.2021.   ŠAHOVSKI KLUB VITEZ 2013 POBJEDNIK PRVENSTVA ŠAHOVSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

23.8.2021.   IZMJENA I PRODUŽENJE TRAJANJA JAVNOG POZIVA ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021.GODINU

11.8.2021.   INFORMACIJA o sufinansiranju i implementaciji projekta rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže (urbani dio grada)

18.8.2021.   JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

4.8.2021.   JAVNI POZIV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POTICAJ U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI NA PODRUČJU OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

29.7.2021.   Uručene plakete i priznanja Općine Vitez