Objavljeno: 21.11.2018.

U Vitez dolazi Ansambl Lado

U petak 16. Studenoga, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, tradicionalnim je rođendanskim koncertom pod nazivom Antologija II, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO proslavio je svoj 69. rođendan. Na tom koncertu Ansambl LADO ugostio je gradonačelnike i načelnike gradova domaćina u Bosni i Hercegovini koji će u 2019. godini za vrijeme svoje turneje Lado posjetiti u njihovim mjestima.
 

Predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak zajedno s Vladimirom Kurajom, predstavnikom Ansambla Lado i tvrtke Kolo V & S d.o.o., posjetili su općinu Vitez. Ovom je prigodom načelniku općine Tomislavu Bošnjaku-Matiću uručena pozivnica za tradicionalni rođendanski koncert Ansambla Lado u Zagrebu, koji ove godine slavi svoj 69. rođendan. Načelnik Bošnjak-Matić upoznao je goste sa situacijom u općini, a ovom je prigodom dogovoreno da u narednoj, 2019. godini općinu Vitez posjeti Ansambl Lado.

Rođendanski koncert Lada, koji je održan u Zagrebu 16. studenoga, bio je dobar povod da se organizatori koncerta i predstavnici općina bolje upoznaju i odrede termine koncerata. Na sastanku u Zagrebu okupili su se: Tomislav Bošnjak-Matić, načelnik općine Vitez, Mato Zovko, načelnik općine Žepče, Ilija Barišić, načelnik Službe za opću upravu i drštvene djelatnosti općine Žepče, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Edin Jahić, direktor Turističke zajednice Tuzle, Dženan Jusufović, direktor Centra za kulturu Tuzle, Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak – Podružnica Tuzla, Slavica Mijić-Lukač, voditeljica Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik NKC-a, Goran Štrbac, član Uprave NKC, Vladimir Kuraja, direktor Kolo V & S d.o.o., Ina Kostelac, voditeljica Lada za međunarodne odnose, te Toma Petrović u ime pokrovitelja Skupštine Grada Zagreba i Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Dogovoreno je da će svoju sedamdesetu godišnjicu djelovanja Ansambl Lado u 2019. godini obilježiti velikom turnejom po Bosni i Hercegovini gdje će se predstaviti programom pod nazivom NEKA SJAJI SUNCE SVIMA DI JOŠ NAŠEG RODA IMA – Hrvatska tradicijska kultura izvan matice Domovine.

Program čine folklorni običaji Hrvata: Bosne i Hercegovine, Bunjevačkih Hrvata – Vojvodina, Gradiščanskih Hrvata – Austrija, Moliških Hrvata – Italija, Hrvata Boke Kotorske – Crna Gora, Hrvata okolice Pečuha – Mađarska te ostalih Hrvata u dijaspori.

Autori ovog programa su poznati etnokoreolozi i etnomuzikolozi: dr. Ivan Ivančan, Miroslav Šilić, Stjepan Perko, Vladimir Kuraja, Andrija Ivančan i ostali. Glazbene obrade potpisuju: Marijan Makar i drugi.

Program će biti praizveden svibanj/lipanj 2019. u Zagrebu povodom 70. obljetnice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i tvrtka Kolo V&S d.o.o. organiziraju gostovanje u Bosni i Hercegovini gdje je predviđen nastup u šest gradova: Jajce, Bugojno, Vitez, Žepče, Tuzla i Sarajevo od 2. do 8. lipnja 2019. Također je planirano obići gradove i općine u Hercegovini: Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški te moguće i gradove: Livno, Kupres, Odžak i Usora.

Pokroviteljstvo ovog projekta preuzeo je gospodin Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba. 

Ostale vijesti

10.6.2019.   Izvještaj o održanom mentorskom sastanku u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u općini Vitez

7.6.2019.   Obavijest o rezultatima Javnog poziva koji je općina Vitez raspisala za NVO sektor u 2019.g.

7.6.2019.   POZIV za 17. sjednicu Općinskog vijeća Vitez

7.6.2019.   JAVNI POZIV za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža

3.6.2019.   Čestitka povodom Bajrama

29.5.2019.   USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT ''RASTIMO ZAJEDNO UZ KOŠARKU-ŠKOLOM KOŠARKE ZA ZDRAVO DJETINJSTVO''

24.5.2019.   POZIV NA PRIJAVU U RAD FORUMA

24.5.2019.   INFORMACIJA o implementaciji projekta „IZGRADNJA PUTNE INFRASTRUKTURE U PODUZETNIČKOJ ZONI PC 96-II“

22.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Informativnom sastanku - Otvorenom danu i prvoj mentorskoj sesiji koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

17.5.2019.   Potpisani ugovori o stipendiranju

17.5.2019.   Javni pozivi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

17.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na treningu „Upravljanje projektnim ciklusom“ koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

29.5.2019.   JAVNI POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA/NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA

13.5.2019.   J A V N I O G L A S za prodaju neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine Vitez

13.5.2019.   Obavijest za poljoprivredne proizvođače