Objavljeno: 27.11.2018.

U Vitezu održan sastanak o izradi smjernica za javnu osudu kaznenih djela počinjenih iz mržnje

Koalicija za borbu protiv mržnje „Razumijevanje“ iz Viteza, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirala je danas sastanak o izradi smjernica za javnu osudu incidenata/kaznenih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području općine Vitez.

 

Cilj ovog sastanka je iznalaženje mehanizama koji će omogućiti da javni zvaničnici i organizacije civilnog društva pravovremeno osude predrasude i incidente/kaznena djela počinjena iz mržnje, jer se na taj način sprječava i ograničava njihovo destruktivno djelovanje na društvo.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kaza je da sve što se događa oko nas stvara potrebu da se razgovara o ovoj temi i da se mržnja proba spriječiti.

Ja se nadam da ćemo mi svojim radom i svojim djelovanjem doprinijeti da mržnja nestane ili bar da bude u nekom zanemarivom procentu, a ne da nam mržnja diktira uvjete i način života.” naglasio je.

Načelnik Bošnjak-Matić zahvalio se Misiji OSCE u BiH koja pomaže i prati sva događanja na općini Vitez. „Nadam se da će nakon ovog sastanka biti konkretnih rezultata koji će dovesti do lakšeg prepoznavanja lošeg ponašanja koje će se lakše osuditi i u javnosti predstaviti kao loše ponašanje.” poručio je Bošnjak-Matić.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Vitez Hidajet Sivro je kazao kako mi u Bosni i Hercegovini imamo razlog da svakodnevno razgovaramo o ovoj temi, da donosimo zaključke i tražimo rješenja, te naglasio kako je potrebno donijeti kvalitetna zakonska rješenja koja će tretirati bilo koji vid mržnje, a sve ovo treba biti na dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, medija, obrazovnih ustanova, Općine Vitez, javnih ustanova, policije, te civilnog društva.

 

Općina Vitez je jedna od 15 općina u BiH koja se 2013. godine priključila provedbi projekta Prevencija i borba protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH. Projekt je implementiran u suradnji s Komisijom za zaštitu ljudskih prava Općinsko vijeće Vitez, te udruge Svjetlo Vitez, Mladi Romi Vitez, KUD Vitez.
 

Ostale vijesti

10.6.2019.   Izvještaj o održanom mentorskom sastanku u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u općini Vitez

7.6.2019.   Obavijest o rezultatima Javnog poziva koji je općina Vitez raspisala za NVO sektor u 2019.g.

7.6.2019.   POZIV za 17. sjednicu Općinskog vijeća Vitez

7.6.2019.   JAVNI POZIV za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža

3.6.2019.   Čestitka povodom Bajrama

29.5.2019.   USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT ''RASTIMO ZAJEDNO UZ KOŠARKU-ŠKOLOM KOŠARKE ZA ZDRAVO DJETINJSTVO''

24.5.2019.   POZIV NA PRIJAVU U RAD FORUMA

24.5.2019.   INFORMACIJA o implementaciji projekta „IZGRADNJA PUTNE INFRASTRUKTURE U PODUZETNIČKOJ ZONI PC 96-II“

22.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Informativnom sastanku - Otvorenom danu i prvoj mentorskoj sesiji koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

17.5.2019.   Potpisani ugovori o stipendiranju

17.5.2019.   Javni pozivi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

17.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na treningu „Upravljanje projektnim ciklusom“ koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

29.5.2019.   JAVNI POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA/NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA

13.5.2019.   J A V N I O G L A S za prodaju neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine Vitez

13.5.2019.   Obavijest za poljoprivredne proizvođače