Objavljeno: 27.11.2018.

U Vitezu održan sastanak o izradi smjernica za javnu osudu kaznenih djela počinjenih iz mržnje

Koalicija za borbu protiv mržnje „Razumijevanje“ iz Viteza, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirala je danas sastanak o izradi smjernica za javnu osudu incidenata/kaznenih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području općine Vitez.

 

Cilj ovog sastanka je iznalaženje mehanizama koji će omogućiti da javni zvaničnici i organizacije civilnog društva pravovremeno osude predrasude i incidente/kaznena djela počinjena iz mržnje, jer se na taj način sprječava i ograničava njihovo destruktivno djelovanje na društvo.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kaza je da sve što se događa oko nas stvara potrebu da se razgovara o ovoj temi i da se mržnja proba spriječiti.

Ja se nadam da ćemo mi svojim radom i svojim djelovanjem doprinijeti da mržnja nestane ili bar da bude u nekom zanemarivom procentu, a ne da nam mržnja diktira uvjete i način života.” naglasio je.

Načelnik Bošnjak-Matić zahvalio se Misiji OSCE u BiH koja pomaže i prati sva događanja na općini Vitez. „Nadam se da će nakon ovog sastanka biti konkretnih rezultata koji će dovesti do lakšeg prepoznavanja lošeg ponašanja koje će se lakše osuditi i u javnosti predstaviti kao loše ponašanje.” poručio je Bošnjak-Matić.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Vitez Hidajet Sivro je kazao kako mi u Bosni i Hercegovini imamo razlog da svakodnevno razgovaramo o ovoj temi, da donosimo zaključke i tražimo rješenja, te naglasio kako je potrebno donijeti kvalitetna zakonska rješenja koja će tretirati bilo koji vid mržnje, a sve ovo treba biti na dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, medija, obrazovnih ustanova, Općine Vitez, javnih ustanova, policije, te civilnog društva.

 

Općina Vitez je jedna od 15 općina u BiH koja se 2013. godine priključila provedbi projekta Prevencija i borba protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH. Projekt je implementiran u suradnji s Komisijom za zaštitu ljudskih prava Općinsko vijeće Vitez, te udruge Svjetlo Vitez, Mladi Romi Vitez, KUD Vitez.