Objavljeno: 27.11.2018.

U Vitezu održan sastanak o izradi smjernica za javnu osudu kaznenih djela počinjenih iz mržnje

Koalicija za borbu protiv mržnje „Razumijevanje“ iz Viteza, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirala je danas sastanak o izradi smjernica za javnu osudu incidenata/kaznenih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području općine Vitez.

 

Cilj ovog sastanka je iznalaženje mehanizama koji će omogućiti da javni zvaničnici i organizacije civilnog društva pravovremeno osude predrasude i incidente/kaznena djela počinjena iz mržnje, jer se na taj način sprječava i ograničava njihovo destruktivno djelovanje na društvo.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kaza je da sve što se događa oko nas stvara potrebu da se razgovara o ovoj temi i da se mržnja proba spriječiti.

Ja se nadam da ćemo mi svojim radom i svojim djelovanjem doprinijeti da mržnja nestane ili bar da bude u nekom zanemarivom procentu, a ne da nam mržnja diktira uvjete i način života.” naglasio je.

Načelnik Bošnjak-Matić zahvalio se Misiji OSCE u BiH koja pomaže i prati sva događanja na općini Vitez. „Nadam se da će nakon ovog sastanka biti konkretnih rezultata koji će dovesti do lakšeg prepoznavanja lošeg ponašanja koje će se lakše osuditi i u javnosti predstaviti kao loše ponašanje.” poručio je Bošnjak-Matić.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Vitez Hidajet Sivro je kazao kako mi u Bosni i Hercegovini imamo razlog da svakodnevno razgovaramo o ovoj temi, da donosimo zaključke i tražimo rješenja, te naglasio kako je potrebno donijeti kvalitetna zakonska rješenja koja će tretirati bilo koji vid mržnje, a sve ovo treba biti na dobrobit građana Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, medija, obrazovnih ustanova, Općine Vitez, javnih ustanova, policije, te civilnog društva.

 

Općina Vitez je jedna od 15 općina u BiH koja se 2013. godine priključila provedbi projekta Prevencija i borba protiv kaznenih djela počinjenih iz mržnje u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH. Projekt je implementiran u suradnji s Komisijom za zaštitu ljudskih prava Općinsko vijeće Vitez, te udruge Svjetlo Vitez, Mladi Romi Vitez, KUD Vitez.
 

Ostale vijesti

28.9.2021.   POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA NA JAVNU RASPRAVU

23.9.2021.   Poziv na javnu raspravu - izdavanje prethodne vodne suglasnosti

17.9.2021.   VIVA FILM FESTIVAL OD 22.09 - 26.09.2021

17.9.2021.   J A V N I P O Z I V za učešće u javnoj raspravi za dodjelu koncesije za izvorište vode za piće “Sedra” u naselju Lupac

16.9.2021.   Promocija druge faze projekta“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i novoodabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave

14.9.2021.   Obavijest o održavanju prezentacije trase brze ceste kroz PC-96 Vitez

11.9.2021.   JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme

6.9.2021.   Čestitka za početak nove školske godine

2.9.2021.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

31.8.2021.   Načelnik općine Jakšić iz Republike Hrvatske sa suradnicima posjetio Općinskog načelnika

30.8.2021.   ŠAHOVSKI KLUB VITEZ 2013 POBJEDNIK PRVENSTVA ŠAHOVSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

23.8.2021.   IZMJENA I PRODUŽENJE TRAJANJA JAVNOG POZIVA ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021.GODINU

11.8.2021.   INFORMACIJA o sufinansiranju i implementaciji projekta rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže (urbani dio grada)

18.8.2021.   JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

4.8.2021.   JAVNI POZIV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POTICAJ U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI NA PODRUČJU OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU