Objavljeno: 3.12.2018.

Općina Vitez podržala projekt obnavljanja starih romskih zanata

U maloj sali Općine Vitez danas je predstavljen projekt Obnavljanje starih romskih zanata kao preduvjet za razvoj turizma. Cilj projekta je potaknuti razvoj starih romskih zanata koji su vremenom zaboravljeni.

 

Iz udruženja Roma „Jačanje – Zuralipe”, koje je nositelj ovog projekta, su rekli kako zadnjih godina nema dodira sa starim zanatima, a nekada je u romskom naselju Sofa u Vitezu bilo 27 osoba koje su se bavile starim zanatima.

 

Projekt je, u sklopu Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) prepoznao i podržao UNDP i Općina Vitez, što predstavlja nastavak nastojanja i ulaganja u obrazovanje Roma u općini Vitez.

 

Prema riječima predstavnika Udruženja Roma Romano-Zuralipa, Sabahudina Tahirovića ovaj je projekt od izuzetnog značaja za romsku zajednicu jer na svaku radionicu dolazi sve više mladih i sve se više djece uključuje u ovaj vid obrazovanja. Naglasio je kako je veliki broj romske djece i mladih sklonjeno s ulice i usmjereno u obrazovanje, što je najveći uspjeh ovog projekta.

 

Održivost projekta Obnavljanje starih romskih zanata kao preduvjet za razvoj turizma, osigurat će partnerstvo s lokalnim poduzećima, a prodajom proizvoda osigurat će se poboljšanje uvjeta života romske populacije.