Objavljeno: 13.12.2018.

U Općini Vitez predstavljen Koncept gospodarenja otpadom za četiri općine u Središnjoj Bosni

 

Danas je u maloj sali Općine Vitez održan radni sastanak na kojem je predstavljen Koncept gospodarenja otpadom za četiri općine u Središnjoj Bosni, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača. Sastanku su nazočili načelnici navedenih općina, predstavnici Društva Leipzig-Travnik, te predstavnici kompanije Weichert consult iz Njemačke.

 

Ovaj je sastanak nastavak projektnih aktivnosti u realizaciji "Samoodrživog gospodarenja otpadom". Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako su na današnjem sastanku prezentirani parametri koji su potrebni da bi se moglo aplicirati za sredstva koja dodjeljuje Europska unija, te plan aktivnosti koje je potrebno provesti i na Općinskim vijećima, u općinskim službama i komunalnim poduzećima. Naglasio je da ovaj projekt sada dobija konture onoga što je početo prije dvije godine.

 

Predstavnik kompanije Weichert consult Michael Weichert je kazao da je za ovaj projekt izuzetno važno da četiri općine potpišu Sporazum o međuopćinskoj suradnji. „Do sada je u ovom projektu realiziran Koncept projekta, te prva kalkulacija troškova koja je potrebna za primjenu ovog Koncepta, ali i za upućivanje zahtjeva za poticajna sredstva.” naglasio je Weichert.

 

Načelnik općine Travnik Amir Hadžiemrić je kazao kako se već dvije godine radi na ovom projektu. „U ove četiri općine imamo zajedničke probleme u gazdovanju otpadom, imamo velike troškove odlaganja otpada, imamo stremljenja ka boljem okruženju i zaštiti životne okoline. Ovaj projekt premašuje naše individualne kapacitete u svakoj pojedinoj općini, ovo je projekat za koji očekujemo sredstva Europske unije. Projekt jeste velik i zahtijeva značajna sredstva, ali mi nemamo drugog puta.” istaknuo je Hadžiemrić.

 

Naglašeno je da zahtjev za sredstva u realizaciji projekta Samoodrživog gospodarenja otpadom moraju uputiti sve četiri općine do 15. veljače 2019. godine. Prihvaćanje Nacrta projekta Samoodrživog gospodarenja otpadom od strane Vlade Kantona Središnja Bosna bit će preduvjet za podnošenje zahtjeva za poticajna sredstva i predpristupnih IPA fondova, koja za ovakve projekte mogu iznositi 50 do 75%.

 

Predstavnik kompanije Weichert consult, Michael Eichert istaknuo je da sredstva za projekt mogu biti na raspolaganju 2020. godine, pod uvjetom da Projekt bude prihvaćen.

 

Prilikom izlaganja prvih podataka i predviđanja ono što je karakteristično za Bosnu i Hercegovinu je postojanje velikog udjela, oko 35,5% vrijednosnih materijala u otpadu (željezo, aluminij, papir, staklo, plastika) što predstavlja veliki potencijal za ovaj projekt.