Objavljeno: 13.12.2018.

Općina Vitez traži investitora za projekt grijanja grada


Grijanje urbanog dijela općine Vitez jedan je od glavnih infrastrukturnih projekata koji Općina, na čelu s općinskim načelnikom Tomislavom Bošnjakom-Matićem nastoji realizirati. Na ovu temu danas je u Općini Vitez održan sastanak predstavnika Općine, CETEOR-a i EBRD-a.

Načelnik opčine Vitez Tomislav Bošnjak- Matić kazao je kako se ovaj projekt mora desiti jer je rješenje grijanja općine Vitez nužnost. „Postoje ulagači koji su pokazali interes za ovaj projekt, tako da će studija izvodljivosti rađena u suradnji s EBRD-om biti izuzetno korisna.” naglasio je načelnik Bošnjak-Matić.

Projekt grijanja urbanog dijela općine Vitez upisan je i u Katalog potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva Kantona Središnja Bosna 2018. - 2020.

Pripremu studije izvodljivosti, te kompletne dokumentacije potrebne za realizaciju ovog projekta Općina Vitez radi u suradnji s Centrom za europski, tehnološki i okolinski razvoj CETEOR, te Europskom bankom za obnovu i razvoj EBRD.

Banka podržava ovakve projekte, posebno ako postoji uključivanje privatnog sektora u predloženi projekt. Naša želja je da se dokaže da je projekt održiv, te da se nađe partner.” naglasio je Josip Polić, predstavnik EBRD.

Uvođenje grijanja u urbani dio Viteza, prvenstveno u zgrade kolektivnog stanovanja, riješit će problem skupih i neekoloških energenata koji su jedan od najvećih zagađivača u općini Vitez.

Studija izvodljivosti projekta daljinskog grijanja općine Vitez radi se u skladu s okolišnim i socijalnim standardima Europske banke za obnovu i razvoj što ulagačima može predstavljati dodatnu sigurnost u kvalitet ovog projekta.

Pored velike potrebe za rješenjem problema grijanja u općini Vitez jedna od ključnih odrednica uspjeha ovog projekta bit će spremnost građana da se priključe na sustav daljinskog grijanja.