Objavljeno: 14.12.2018.

Održana promocija zbirki poezije Sanje Babić-Đulvat i Ive Totića

Sinoć je u Hrvatskom domu u Vitezu održana promocija zbirke poezije Crni vrh Elegija za Ivu Totića spisateljice Sanje Babić-Đulvat, te promocija zbirke poezije „Paukova mreža” Ive Totića.

Crni vrh Elegija za Ivu Totića posveta je životu i stvaralaštvu preminulog viteškog pjesnika Ive Totića koji je zbirku poezije “Crna fizika” objavio 1995., u vrijeme dok je još trajao rat. Knjigu je u tisuću primjeraka objavilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva.

Prema riječima pisca Miljenka Jergovića zbirka ima pedeset i sedam stranica, i može je se naći u fundusu zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice što je važno napomenuti jer je “Crna fizika” nepostojeća, zatajena knjiga, kao što je i Ivo Totić zatajeni pjesnik. Nakon nje objavio je zbirke „Kad mjesec potone za Gradinom” i „Sin tišine”.

Pjesmu Tamo i još pet Totićevih pjesama Jergović je uvrstio u knjigu “Ovdje živi Conan”, autorski pregled mlade bosanske lirike, nastale u ratu.

Jergović je tvrdio da Totića izdvaja dar, ali više od dara sama njegova vrsta, ta jedinstvena blagost, sloboda od gromkosti, od potrebe da se naglasi vlastita patnja. Tihost Ive Totića usred strašnoga tutnja viteških ratnih dana tako se prodorno čuje da mi se učini kako čujnije od njegove ratne poezije nema.

Nastojanjima prijatelja spisateljice Sanje Babić-Đulvat i profesora Sretena Tarabe zbirka poezije „Paukova mreža” Ive Totića posthumno je objavljena i promovirana uz potporu Ministarstva znanosti, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna.