Objavljeno: 9.1.2019.

Upozorenje građanima za period od 9. do 12. januara

Služba Civilne zaštite Općine Vitez podsjeća da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje za vremenski period od 9. do 12. januara zbog niskih temperatura zraka i mogućnosti jakih do olujnih udara vjetra. Niske temperature očekuju se u cijeloj zemlji, a jak vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne.


 

Služba civilne zaštite apeluje:


 

- na nadležnu službu za čišćenje snijega i leda Adžić d.o.o Žepče da svoje obaveze izvršava u skladu sa potpisanim Ugovorom o čišćenju snijega,

 

- na građane i vlasnike poslovnih prostora da vrše čišćenje snijega ispred svojih poslovnih prostora i privatnih posjeda,

 

- na JKP Vitkom Vitez na održavanje javnih i zelenih površina (trgova, trotoara i pješačkih staza) kako bi se olakšalo neometano odvijanje života u područjima koja mogu biti zahvaćena niskim temperaturama i olujnim vjetrom.


Preporučuje se da je za ovakve i slične vremenske neprilike potrebno nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica; u prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti ne smrzavajuću tečnost (permant).


Također se preporučuje što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe). Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).


Građanima se, između ostalog, preporučuje i da izbjegavaju bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća, a ukoliko izlaze da koriste obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.


Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona:


 

Općinska služba nadležna za čišćenje snijega - 718 221

Civilna zaštita – 121

Policija – 122

Vatrogasci – 123

Hitna pomoć – 124


 

Obavještavaju se predsjednici mjesnih zajednica da u slučaju opravdanih potreba, pored navedenih mogu kontaktirati djelatnike Općine Vitez


 

Dragicu Strukar – 718 216


 

ili firmu za zimsko održavanje puteva


 

Adžić d.o.o. Žepče.