Objavljeno: 5.2.2019.

Stanje poplavljenih područja u općini Vitez

Ka i naglo zatopljenje koje je uzrokovalo topljenje snijega dovelo je do poplava i pokretanja klizišta u mnogim naseljima u općini Vitez.

Na poplavljenim područjima cijele općine Vitez angažirani su interventni timovi za spašavanje koji pružaju pomoć stanovništvu.

Pomoć građanima pružila je Služba za civilnu zaštitu Općine Vitez, DVD Vitez, DVD Stari Vitez, JU Vitkom Vitez.

 

Poplavljeno je oko 80 stambenih objekata na Općini Vitez. Važno je naglasiti da tijekom poplava nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta je značajna.

 

Troškove svih intervencija, pijesak i mehanizaciju koja je bila potrebna građanima, u potpunosti snosi Općina Vitez.

 

Poplavljena su područja tijekom jučerašnjeg dana, zajedno s načelnikom općine Vitez Tomislavom Bošnjakom-Matićem, obišli djelatnici Službe za civilnu zaštitu.

Naselja zahvaćena poplavom u općini Vitez su:

Grabovčeve kuće - izlijevanjem potoka Kremenik i Preoškog potoka poplavljeno više stambenih i pomoćnih objekata. Angažirani su bageri poduzeća IGM IUT HASKIĆ i Avde Šibčića, čime je prokopan kanal kod mosta prema Reviru, voda skretana iz Preoškog u potok Kremenik.

 

Rijeka - Tucin jaz - izlijevanjem potoka Tucin jaz i rijeke Kruščice poplavljeno više stambenih i pomoćnih objekata. Angažiran je bager JKP Vitkom i kupljeno 100 elemenata da bi se spriječilo ulazak vode u kuće.

 

Vraniska - Milaće - začepljene cijevi ispod mosta, zbog čega je voda poplavila most, uslijed čega je most teško oštećen. Angažiran kamion sa dizalicom pilane Sarajčić i bager Ganik d.o.o.

 

Stara Bila - rijeka Bila se izlila i poplavila jednu stambenu kuću, dovezena 3 kamiona pijeska od strane poduzeća Ti-kop d.o.o. i napravljena brana uz kuću bagerom poduzeća IGM IUT HASKIĆ.

 

Marosi - rijeka Bila se izlila i poplavila pomoćne objekte, dovezen 1 kamion pijeska od strane poduzeća IGM Haskić i angažiran mali bager.

 

Grgino polje - kanal pored regionalne ceste se izlio i poplavio više kuća i pomoćnih objekata. Poduzeće IGM IUT HASKIĆ dovezao 2 kamiona pijeska te je bio angažiran i bager, vodu je ispumpavalo DVD Vitez.

 

Mali Mošunj - Petrovića kuće - odvodni kanali rijeke Lašve poplavili više pomoćnih objekata. Poduzeće TI KOP dovezlo jedan kamion pijeska.

 

Podgradina - pojava podzemnih voda, aktivirano klizište u blizini bazena za pitku vodu JKP Vitkom, ali nije bilo nužno intervenirati.

 

Modrulja - izlijevanjem rijeka Lašve i Kruščice poplavljeno više stambenih i pomoćnih objekata. Zbog visine vodostaja rijeke koja se izlila nije bilo moguće intervenirati.

 

Kruščica naselje Bešići – angažirana firma Sarjačić da očisti začepljene mostove.

 

Šantići – Pirići – Aktivirano klizište. Angažiran bager JKP Vitkom koji je očistio put.

 

MZ Stari Vitez Jaruga – angažiran IGM Haskić na čišćenju kanala i potoka.

 

MZ Sadovače – angažiran mali bager poduzeća IGM Haskić na skretanju potoka.

 

Naselje Novaci - poslan bager JKP Vitkom

 

MZ Jardol kod strog Fisa – angažirani DVD Vitez

 

MZ Nadioci – nije bilo moguće intervenisati zbog poplave

 

MZ ZABILJE – dovezen kamion pijeska i podijeljene vreće stanovništvu, angažirani Mirko Đotlo s tratkorom da ukloni nanose i mulj sa ceste, te bager poduzeća IGM Haskić na prokopavanju kanala.

 

Raško polje – angažman spašavanje ugrožene porodice.


 

Ostale vijesti

10.6.2019.   Izvještaj o održanom mentorskom sastanku u okviru javnog poziva za predaju projektnih prijedloga u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u općini Vitez

7.6.2019.   Obavijest o rezultatima Javnog poziva koji je općina Vitez raspisala za NVO sektor u 2019.g.

7.6.2019.   POZIV za 17. sjednicu Općinskog vijeća Vitez

7.6.2019.   JAVNI POZIV za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža

3.6.2019.   Čestitka povodom Bajrama

29.5.2019.   USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT ''RASTIMO ZAJEDNO UZ KOŠARKU-ŠKOLOM KOŠARKE ZA ZDRAVO DJETINJSTVO''

24.5.2019.   POZIV NA PRIJAVU U RAD FORUMA

24.5.2019.   INFORMACIJA o implementaciji projekta „IZGRADNJA PUTNE INFRASTRUKTURE U PODUZETNIČKOJ ZONI PC 96-II“

22.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na Informativnom sastanku - Otvorenom danu i prvoj mentorskoj sesiji koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

17.5.2019.   Potpisani ugovori o stipendiranju

17.5.2019.   Javni pozivi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

17.5.2019.   Poziv organizacijama civilnog društva za učešće na treningu „Upravljanje projektnim ciklusom“ koji organiziraju ReLOaD projekat i Općina Vitez

29.5.2019.   JAVNI POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA/NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA ZA PREDAJU PRIJEDLOGA PROJEKATA

13.5.2019.   J A V N I O G L A S za prodaju neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine Vitez

13.5.2019.   Obavijest za poljoprivredne proizvođače