Objavljeno: 5.2.2019.

Situacija u općini Vitez se normalizira, voda se povlači

Situacija na području općine Vitez polako se normalizira, voda se iz poplavljenih područja povlači.

Najteža situacija na području općine Vitez je u naseljima Vraniska, Rijeka i Marosi, gdje je poplavljen veći broj stambenih i pomoćnih objekata.

 

Putna komunikacija na području općine Vitez nije prekinuta, a glavni putevi su prohodni i sigurni.

Na terenu su još uvijek aktivne ekipe vatrogasaca, Civilne zaštite općine Vitez, te predstavnici mjesnih zajednica koji s terenskim vozilima i pumpama za ispumpavanje vode, pomažu stanovništvu u saniranju nastalih šteta, te vrše sabdijevanje stanovništva pitkom i tehničkom vodom.

 

"Stanje na terenu je teško, ali je situacija sada pod kontrolom. Posebnu zahvalu trebamo uputiti firmama Ganik, Vitkom, Haskić, te privatnim licima koji su od nedjelje svu mehanizaciju stavili na raspolaganje i konstantno su na terenu." kazao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Vitez, Asim Ribo.

 

Općina Vitez svim je građanima proteklih dana osigurala pijesak, vreće, te ostali materijal i mehanizaciju za sprečavanje poplave i intervencije na terenu.


Na području općine aktivirano je nekoliko klizišta zbog topljenja velikih količina snijega i kiša, no situacija je pod kontrolom.


Prema riječima pomoćnika načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj Muhameda Rebihića, svi pripremni radovi u općini Vitez koji su realizirani tijekom ljetnog perioda pokazali su se izuzetno efektnim i zbog toga nije bilo većih poplava i šteta. Najveći problem i dalje su neodržavani propusti u naseljima.

 

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako u općini Vitez nije proglašeno stanje elementarne nepogode jer situacija nije alarmantna. "Zahvaljujući poslovima koji su zajedničkim snagama realizirali Civilna zaštita općine Vitez, Inženjerski tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Kanton Središnja Bosna i ostale službe Općine Vitez, danas nemamo poplave i štete većih razmjera. Općina Vitez je na vrijeme prepoznala značaj čistih i uređenih korita rijeka, potoka i kanala." kazao je Bošnjak-Matić.

 

Zahvaljujući uređenim koritima, poplave nisu bile većih razmjera. Ovo se posebno odnosi na rijeku Bilu koja, unatoč rekordno visokom vodostaju, nije uzrokovala poplave osim u naselju Marosi.

 

Podsjetimo, tijekom ljetnog perioda očišćena su korita rijeka Lašva, Bila, Kruščica, te potoci i kanali u svim mjesnim zajednicama. Radovi su obuhvaćali strojno čišćenje korita i kanala od nanosa i drugih materijala, a sve u svrhu prevencije od poplava.


U narednom periodu se očekuje normalizacija stanja na terenu, te stabilizacija snabdijevanja vodom sa izvorišta Kruščica.
 

Ostale vijesti

23.9.2021.   Poziv na javnu raspravu - izdavanje prethodne vodne suglasnosti

17.9.2021.   VIVA FILM FESTIVAL OD 22.09 - 26.09.2021

17.9.2021.   J A V N I P O Z I V za učešće u javnoj raspravi za dodjelu koncesije za izvorište vode za piće “Sedra” u naselju Lupac

16.9.2021.   Promocija druge faze projekta“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i novoodabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave

14.9.2021.   Obavijest o održavanju prezentacije trase brze ceste kroz PC-96 Vitez

11.9.2021.   JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme

6.9.2021.   Čestitka za početak nove školske godine

2.9.2021.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

31.8.2021.   Načelnik općine Jakšić iz Republike Hrvatske sa suradnicima posjetio Općinskog načelnika

30.8.2021.   ŠAHOVSKI KLUB VITEZ 2013 POBJEDNIK PRVENSTVA ŠAHOVSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

23.8.2021.   IZMJENA I PRODUŽENJE TRAJANJA JAVNOG POZIVA ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021.GODINU

11.8.2021.   INFORMACIJA o sufinansiranju i implementaciji projekta rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže (urbani dio grada)

18.8.2021.   JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

4.8.2021.   JAVNI POZIV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POTICAJ U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI NA PODRUČJU OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

29.7.2021.   Uručene plakete i priznanja Općine Vitez