Objavljeno: 26.4.2019.

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Vitez

U povodu Dana općine Vitez koji se obilježava 28. travnja, u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra u Vitezu danas je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Vitez.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Hidajet Sivro. Prigodnim obraćanjem pozdravio je nazočne te se osvrnuo na na rad vijećnica i vijećnika, te na najvažnije odluke Općinskog vijeća u proteklih godinu dana.

Građanima općine vitez čestitku u povodu Dana općine i mnogo uspjeha poželio gradonačelnik prijateljskog Grada Popovača, Josip Mišković.

“Vitez ostvaruje gospodarski razvoj i napredak. Nama koji dolazimo jedanput godišnje u Vitez to je zaista uočljivo. Iako znamo da ima problema, kao i u svim jedinicama lokalne samouprave, smatram da vodstvo koje vodi općinu Vitez ima znanja i mogućnosti za vođenje općine. Ovim putem želim pozdraviti i vaše gospodarstvenike jer je Vitez ogledalo gospodarskog razvoja. Nadam se da će predstavnici viših razina vlasti iznaći mogućnosti da se nađe pravi put i osigura dostojanstven život ljudima koji žive u Vitezu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.”

Gradonačelnik Mišković je naglasio da će Grad Popovača pomagati u svemu, a posebno je istaknuo da se u ovih pet godina prijateljstva suradnja općine Vitez i Grada Popovača proširio na sport i kulturu.

“Ono što smo potpisali prije pet godina je zalog da se pomažemo u dobru i u zlu, i da se družimo i kada se veselimo i kada tugujemo. U Gradu Popovači imate prijatelja koji će pomoći i na vašem putu ka EU.”

Nazočnima se obratila i aktualna ministrica obrane i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vitežanka Marina Pendeš čestitavši Dan općine, naglasila je da općina Vitez zaslužuje više.

“U proteklom periodu su načelnici zajedno sa pomoćnicima i svim djelatnicima općine, sa vijećnicima, intenzivno radili kako bi općina Vitez postala gospodarski zamajac, ne samo u Županiji Središnja Bosna, nego i u državi Bosni i Hercegovini. Međutim, odgovor nekih razina vlasti nije pratio sve ono što su Vitežani radili zajedno sa svojim načelnicima, vijećnicima i gospodarstvenicima. Smatram da su svi oni na višim razinama vlasti dužni i obavezni u suradnji s načelnikom i Općinskim vijećem podržati sve projekte koji se tiču općine Vitez.”

Naglasila je da svi Vitežani trebaju zahtijevati adekvatan povratak financijskih sredstava i investicija na područje ove općine.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić naglasio je da se u protekloj godini najviše radilo na realizaciji infrastrukturnih projekata. Prventveno se radi o vodosnabdijevanju u koje je uloženo oko 300.000 KM, što bi trebalo dovesti do toga da se 95% kućanstava u općini Vitez osigura vodom iz središnjeg Gradskog vodovoda kojim upravlja JKP Vitkom Vitez.

“U protekloj godini u putnu infrastrukturu uloženo je oko 500.000 KM. Asfaltirani su putevi u mjesnim zajednicama, djelimično i lokalni nekategorizirani putevi. Budući da to nije dovoljno, jednak iznos planiran je za putnu infrastrukturu i u 2019. godini. Središnji projekt je most na rijeci Lašvi, a ove godine očekujemo i raspisivanje natječaja za ovaj projekt.” kazao je Bošnjak-Matić.

U svom obraćanju istaknuo je i jedan od najvećih poslova koji općinu Vitez čeka u budućnosti, a to je rekonstrukcija kanalizacijskog sustava. Očekuje se izrada projekta na osnovu kojeg će se aplicirati na različite projekte viših razina vlasti i fondove. Cjelokupni smisao ovog projekta bit će dostignut ako se u realizaciji projekta ostvari suradnja sa susjednim općinama, Travnik i Novi Travnik.

“U 2018. godini Općina Vitez je, u suradnji s višim razinama vlasti, te uz pomoć Veleposlanstva SAD-a u BiH, uložila oko 100.000 KM u projekt energetske efikasnosti i utopljavanja zgrada srednjih i osnovnih škola u Općini. Također, u protekloj je godini u projekt javne rasvjete uloženo oko 200.000 KM. Plan je u narednom periodu dosadašnje rješenje u potpunosti zamijeniti LED rasvjetom što će dovesti do velikih ušteda i energetske efikasnosti jednog od najvećih potrošača električne energije.” kazao je Bošnjak-Matić.

Istaknuto je da je za 2019. godinu planiran Proračun Općine Vitez u iznosu od 10.810.000 KM, a akcent će biti na vodosnabdijevanju, izgradnji mosta na rijeci Lašvi, te na rekonstrukciji javne rasvjete. Ulaganje u poslovnu infrastrukturu i potpora gospodarstvu također je jedan od prioriteta ovog Proračuna.

Načelnik Bošnjak-Matić dotaknuo se i onih okolnosti koji utječu na funkcioniranje i razvoj općine Vitez, a to su odnosi Općine i PS Vitezit, a tu se prvenstveno misli na imovinsko-pravne odnose. Drugi segment je nepravedna raspodjela prihoda. Prihod od poreza na dobit koji viteške firme itekako ostvaruju pripada isključivo višim razinama vlasti. Kriteriji po kojima se ti prihodi vraćaju u jedinice lokalne samouprave za nas nije najpravedniji.

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Općine Vitez.

Zlatnu plaketu Općine Vitez dobilo je poduzeće Lucius iz Viteza, vlasnika Matije Marjanovića,  udruga građana Prvi koš, te Mihnet ef. Mehmedović

Priznanja Općine Vitez posthumno je dodijeljeno Admiru Đeliloviću i Zdravku Šimiću.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici OGŠ Jakov Gotovac iz Novog Travnika, ispostava Vitez.

U nedjelju, na Dan općine Vitez 28. travnja, na Gradskom trgu bit će održana prigodna proslava. 

Ostale vijesti

28.9.2021.   POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA NA JAVNU RASPRAVU

23.9.2021.   Poziv na javnu raspravu - izdavanje prethodne vodne suglasnosti

17.9.2021.   VIVA FILM FESTIVAL OD 22.09 - 26.09.2021

17.9.2021.   J A V N I P O Z I V za učešće u javnoj raspravi za dodjelu koncesije za izvorište vode za piće “Sedra” u naselju Lupac

16.9.2021.   Promocija druge faze projekta“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i novoodabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave

14.9.2021.   Obavijest o održavanju prezentacije trase brze ceste kroz PC-96 Vitez

11.9.2021.   JKP «VITKOM» d.o.o. Vitez raspisuje JAVNI OGLAS za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme

6.9.2021.   Čestitka za početak nove školske godine

2.9.2021.   J A V N I O G L A S za prijem namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

31.8.2021.   Načelnik općine Jakšić iz Republike Hrvatske sa suradnicima posjetio Općinskog načelnika

30.8.2021.   ŠAHOVSKI KLUB VITEZ 2013 POBJEDNIK PRVENSTVA ŠAHOVSKOG SAVEZA HERCEG BOSNE

23.8.2021.   IZMJENA I PRODUŽENJE TRAJANJA JAVNOG POZIVA ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021.GODINU

11.8.2021.   INFORMACIJA o sufinansiranju i implementaciji projekta rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže (urbani dio grada)

18.8.2021.   JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE ZAHTJEVA ZA ODOBRAVANJE SREDSTAVA ZA POTICAJ PRIVREDI OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU

4.8.2021.   JAVNI POZIV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA POTICAJ U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI NA PODRUČJU OPĆINE VITEZ ZA 2021. GODINU