Objavljeno: 14.5.2016.

KOME SMETA ZASAĐENO CVIJEĆE U GRADU


U okviru „Programa proljetnog uređenja grada“, za 2016. godinu, općina Vitez je započela  sa uređenjem zelenih površina i sadnjom cvijeća u žardinjere na gradskom trgu kod hotela i po gradu.
Naime, tek što je na javnim površinama posađeno cvijeće, tokom noći nepoznati počionioci su ukrali ili uništili dio posađenog cvijeća, koje se nalazilo na gradskom trgu. Posebno nas iznenađuje činjenica da je ukraden i dio zasada iz grba općine u cvijeću. Također, posebno ističemo da je ukupno pokradeno ili uništeno cca. 160 komada sadnica. Sama novčana šteta nije toliko velika međutim, sam čin i odnos prema lijepom, tek uređenom javnom prostoru doista je vrlo jadan.
Ova akcija provela se s ciljem unapređenja ekološke svijesti, kulture življenja, zaštite okoliša i prepoznatljivosti mjesta kao jedne uređene zelene površine. U tu akciju uloženo je  puno truda kako bi naš grad bio što ugodniji za život.
Pitamo se zar naši građani ne žele da imamo lijepo uređenu općinu i ne razumiju da su te sadnice plaćene iz općinskog proračuna? Ima li uopšte smisla ulagati novac u uređenje kada se uporno krade cvijeće i uništava grad?
Ova krađa je prijavljena i Policijskoj stanici Vitez, sa molbom da pojačaju nadzor i kontrolu na obilasku javnih i zelenih površina u gradu.

Apelujemo na sve građane općine Vitez, da ukoliko primjete da neko krade sadnice cvijeća sa javnog prostora, bilo bi pozitivno da dojave i to najbolje policijskoj stanici Vitez. Tako bismo lakše štitili naš grad, naše zelene površine i javni prostor kojeg svi koristimo i koji nam je potreban.


 

Kabinet načelnika
( M.H )