Objavljeno: 10.2.2021.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST – GRUPE PODRŠKE ZA TRUDNOĆU I POROD U OPĆINI VITEZ

Udruženje „BABY STEPS“ u saradnji sa Općinom Vitez provodi projekat „Grupe podrške za trudnoću, porod i reproduktivne probleme“.
Iako uvijek potreban, značaj ovog projekta je još i veći u doba globalne pandemije COVID-19 kada je socijalna izolacija izražena i kada je pristup profesionalnim zdravstvenim uslugama ograničen i reduciran. Obzirom da život ne može prestati ni u vremenima prirodnih nepogoda ove kategorije ljudi se ne smiju zapostaviti i moraju dobiti sve što im je potrebno u smislu podrške, pa i više, jer upravo prolaze kroz ove specifične i osjetljive faze u životu u trenucima globalne zabrinutosti i anksioznosti.
Projekat se fokusira na izazove reproduktivnog doba, odnosno različitih grupa osoba, od onih koje pokušavaju da zatrudne, koje nose trudnoću i iščekuju porod, koje se suočavaju sa izazovima postporođajnog perioda, koje su prošle carski rez, te onih koje su izgubile trudnoću ili bebu.
Veći dio projekta će se realizovati kroz online grupe podrške, u skladu sa epidemiološkim preporukama. Ipak, zbog važnosti prvog ličnog susreta grupe, te upoznavanja, prvi sastanak grupe ćemo održati u prostorijama Centra za mlade/Gradska galerija. Napominjemo da će se poštivati sve trenutno važeće epidemiološke mjere, te da će biti omogućena distanca kao i obavezno nošenje maski. Time želimo zaštiti zdravlje naših trudnica i porodilja.
Da li ste trudnica ili planirate trudnoću?
Da li ste se nedavno porodili?
Ili možda prošli kroz carski rez?
 
Osjećate se izolovano u stanju u kojem se nalazite?
Nemate koga pitati, ili nekome da se otvorite?
A ova COVID pandemija je našu šutnju učinila još izražajnijom?
Pozivamo Vas da nam se pridružite u prostorijama Centra za mlade/Gradska galerija, prostor u sklopu Gradske knjižnice, u četvrtak, 11.02.2021. godine i budete dio grupa podrške gdje ćete se  povezati sa ljudima koji vas jedini istinski mogu razumjeti jer prolaze kroz isto. Uz poštivanje zatvorenosti i intimnosti grupe, možete naći informacije, razmjevanje, poštovanje, ohrabrenje i nadu.
11:00 Grupa Trudnoća
12:00 Grupa Porod i period poslije poroda
13:00 Grupa Carski rez i period poslije carskog reza
 

PRIDRUŽITE NAM SE!