Objavljeno: 17.6.2016.

Otvoreno pismo otkupljivačma, skladištarima i trgovcima

Poštovani,
Općepoznata je informacija da je širom BiH zbog vremenskih uslova (niske temperature, mraza i snijega) došlo do umanjenih planiranih prinosa jagodičastog voća u 2016. godini. Ta pojava konstatovana je i na području općine Vitez jer je Služba za poduzetništvo i lokalni razvoj Općine Vitez zaprimila više od trideset zahtjeva za procjenu štete na zasadima jagodičastog voća. Takođe, Službi za poduzetništvo i lokalni razvojj Općine Vitez sve više se javljaju poljoprivrednici sa traženjem informacija za otkupnu cijenu maline za 2016. godinu.
Obzirom da ista nije zvanično objavljena nigdje. Pored gore navedenog problema, a kroz razgovor sa poljoprivrednicima dobijamo informaciju da bi moglo doći do umanjenog prinosa ploda iz razloga što proizvođaći ne mogu pronaći berače jer nije deflnisana otkupna cijena maline. Veoma je poznato da Općina Vitez podstiče uzgoj jagodičastog voća te je za razvoj iste planirano u Budžetu za 2016.godinu 35.000,00 KM, te dajemo podršku investicijama u skladištenju obradi voća i druge vidove pomoći.
Shodno cjelokupnom socio-ekonomskom ambijentu, uzimajući u obzir ekspanziju sadnje jagodičasto-bobičastog voća u kojem su stanovnici Općine Vitez prepoznali nadu popravljanja kućnog budžeta dostojnog čovjeka, obećavanje svih investitora da imaju zagarantovane otkupe i cijene za narednih deset godina, te otkupne cijene proteklih nekoliko godina koje su bile glavni motiv i pokretač ubrzanog širenja kapaciteta sadnje jagodičasto-bobičastog voća, i na kraju vizije i inicijative Vas investitora za prošrirenje vlastitih kapaciteta, smatramo neophodnim da što prije formirate otkupnu cijenu maline za ovu godinu.
Nadamo se da će ovogodišnja cijena maline ostati na nivou stimulativnog razvoja ove grane, odnosno da neće prouzrokovati nezadovoljstvo stanovništa Općine Vitez kao što je bilo u drugim gradovima širom BIH.
Na kraju uz izuzetno poštivanje Vaših poduzetničkih aktivnosti i planova u ime svih gradana Općine Vitez, a posebno poljoprivrednika šaljemo Vam srdačne pozdrave i nadamo se da ćemo u budućnosti zajednički graditi ambijent dostojan evropskog čovjeka i građanina.


 
OPĆINSKI NAČELNIK
Advan Akeljić