Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Apel Kantonalne uprave za civilnu zaštitu

Kantonalna uprava za civilu zaštitu KSB uputila je apel kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti:

APEL:

Ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati.

UPOZORENJE NA POŽARE

Obzirom na proljetne radove na poljoprivrednim površinama i povremene visoke temperature koje se javljaju, postoji velika vjerojatnoća izbijanja požara na otvorenim prostorima, prvenstveno u šumama te šumskom zemljištu. Stoga u cilju prevencije želimo ponovno podsjetiti građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina, stambenih naselja, vodovoda, dalekovoda i sl., te da je potrebno poduzeti sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Podsjećamo:

– osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru, dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti.

– Ako uslijed paljenja vatre nastane požar koji bi imao za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu sa Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ , broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16 predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike, izletnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedopuštenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, da ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može izazvati velike posljedice. Također apeliramo na sve relevantne subjekte (Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ŠGD Šume Središnje Bosne/Srednjobosanske šume, Kantonalnu upravu za šumarstvo, vatrogasne postrojbe, MUP i Kantonalno tužiteljstvo) da se što efikasnije uključe u zaštitu od požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti nadležne službe na jedan od navedenih brojeva telefona:

VATROGASCI 123
POLICIJA 122
KANTONALNI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE 121