Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Marjanović: Rekonstrukcija trga vrijedan projekt, vidljivim koracima uređujemo središte općine

U užem gradskom središtu Viteza aktualni su radovi koji će donijeti značajne promjene,  tako da će taj dio grada poprimiti  drugačije, uređeno i privlačno urbano obilježje. Takav zaključak nameće se nakon već završenih radova, te radova koji su u tijeku i onih koji se pripremaju i ubrzo će početi. Trenutačno pozornost privlači jedan posao u pripremi, a riječ je o projektu preuređenja Gradskog trga. Pripreme su odmakle, napravljen je izvedbeni projekt, objavljen je javni natječaj za izbor izvođača radova, u dobroj mjeri osigurano je financiranje…


 Zamisao o uređenju Gradskog trga odavno postoji, to je realna potreba. Vrijeme je učinilo svoje, rađeno je nekad davno, prije rata, i evo došlo je na red da se preuredi. Trenutačno je u prvom planu natječaj, odnosno javna nabava za izvođača radova i od okončanja postupka ovisi kad će radovi početi. Ako ne bude žalbi i mogućih proceduralnih ograničenja, moglo bi to biti za dvadesetak dana. Sada je riječ o prvoj fazi uređenja trga, a poslije ćemo raditi na onoj završnoj, finalnoj – kaže nam Boris Marjanović, načelnik općine Vitez, prenosi Večernji list.
Procijenjena vrijednost ugovora, odnosno radova u objavljenoj javnoj nabavi iznosi 166.000 KM, bez PDV-a. Otvoreni je postupak, kriterij za dodjelu ugovora je najpovoljnija ponuda, rok za primanje ponuda je 14. studeni do 13 sati, a otvaranje ponuda je istoga dana. Rok izvođenja radova je maksimalno 45 dana od uvođenja u posao odabranog ponuditelja. Ukupna površina trga koji će se urediti je oko 2000 četvornih metara. U ovom trenutku to podrazumijeva postavljanje novoga pločnika, što je prva faza, a u drugoj fazi doći će izgradnja nove javne rasvjete, uređenje zelenih površina, postavljanje urbanog mobilijara, tj. klupa, korpa za otpatke, oglasnih tabla i drugo. Treba kazati kako je prošloga mjeseca okončana rekonstrukcija vodovodne mreže kao podzemnih instalacija ispod samoga trga, a vrijednost tih radova bila je oko 14 000 KM.  Time će gradsko središte dobiti jedan novi, lijep i suvremeni izgled, a sam po sebi trg će biti prikladno mjesto za okupljanje ljudi i održavanje javnih skupova i različitih priredbi. Financiranje je većim dijelom osigurano, jedan dio osiguran je iz općinskog proračuna za 2022. godinu, a drugi dio dobiven je kroz projekt prekogranične suradnje iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.
 U proračunu smo predvidjeli 100.000 KM, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske dobili smo oko 25.000 KM. Neće to biti dovoljno da se sve završi, mada je teško planirati i prognozirati ukupne troškove prema sadašnjem kretanju cijena. Moguće je da ćemo se dogovoriti da neke rate platimo u idućoj godini ili nađemo druga, prihvatljiva rješenja – objašnjava načelnik Marjanović.
Sređivanje Gradskog trga je jedan dio uređivanja područja gradskog središta Viteza. Upravo je pri samome kraju drugi dio, a to su radovi oko zgrade općine i Policijske stanice. Izgrađena je nova prometnica iza tih zgrada, koja povezuje novoizgrađeni most i naselje u Ulici Matije Gupca. Izgrađen je nogostup, proširena parkirališta, napravljena kotlovnica. Inače, sama zgrada Policije je u rujnu energetski utopljena i dobila novo pročelje. Financiranje radova oko zgrade općine i Policijske stanice osigurano je putem javnih poziva na federalnoj i županijskoj razini, a njegova ukupna vrijednost iznosi 254.893 KM. Od FBiH je dobiveno 120.000 KM, od Srednjobosanske županije 100.000 KM, a općina je izdvojila 34.893 KM. Također, plan je da se do konca godine zelene površine, koje su nastale ovim radovima prigodno urede postavljanjem nove hortikulture i uređenjem postojeće.
Ukupnost i cjelovitost slike centra Viteza upotpunjuje preuređenje i adaptacija zgrade nekadašnjeg hotela Vitez. I tu se bliži završetak radova, dobit će se novi poslovni prostori, s ugostiteljskim, trgovačkim i uslužnim sadržajima. To će taj dio grada učiniti dodatno atraktivnijim i posjećenijim nego što je sada, a otvorit će se i nova radna mjesta.
 Kad se uzme sve u kompletu, dobiva se jedan potpuno novi urbani kompleks samog središta grada, koji je nedostajao Vitezu. Bez sumnje, bit će bolje i ljepše nego je bilo ranijih godina te vjerujem da će stanovnici Viteza, a i svi naši gosti, biti zadovoljni izgledom i funkcionalnošću svega novog što će se izgraditi – kaže na kraju Boris Marjanović, načelnik općine Vitez i dodaje da su za 2023. godinu planirani novi projekti.